От 9 май започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

Държавен фонд „Земеделие“ обявява прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 година, съобщават от "Агрозона".

От 9 май започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

Документи за кандидатстване ще се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие“  от 9 до 26 май 2017 г.


Ще се финансират само проекти, чиито краен срок за изпълнение ще приключи през финансовите 2017 и 2018 г. Индикативният бюджет по мярката е 16.4 млн. лева за 2017 г. и 28.1 млн. лева – за финансовата 2018 година.

Подпомагането има за цел да се повиши конкурентоспособността на винопроизводителите. Условията за кандидатстване са разписани в Наредба 2 от 4 април 2014  г. за реда за предоставяне на финансова помощ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Последните промени в нормативния документ са обнародвани в бр. 32 от 21 април 2017 г. на Държавен вестник.

За кандидатите е важно да знаят, че основните новости в законодателството са свързани с допустимостта на лозарските имоти, за които ще искат подкрепа. Имоти, които са били обект на подпомагане през последните 10 години, няма да бъдат финансирани за същите дейности, уточняват от фонда.

Друга промяна е свързана с продължителността на мониторинга, под който попадат инвестициите по мярката. С цел защита на финансовия интерес на ЕС, мониторингът на изпълнените проекти се удължава от 3 на 5 години. Въвеждат се и нови изисквания към кандидатите. Те трябва да представят свидетелство за съдимост, а „младите гроздопроизводители“ трябва да приложат към комплекта документи удостоверение за завършен 150-часов курс на обучение, диплома за завършено средно специално или висше образование в областта на лозарството.

Информация за програмата и заповедта за прием на заявления за подпомагане са публикувани на интернет страницата на ДФ "Земеделие".