Ученици от училището в Победа обсъждаха професиите, които харесват

През тази седмица консултанти от Център за кариерно ориентиране – гр. Добрич проведоха дейности в ОУ „Добри Войников“ в с. Победа.

Ученици от училището в Победа обсъждаха професиите, които харесват


„Кога, къде и с какво искам да работя?“ бе темата на  обучението, което бе проведено с ученици от седми и осми клас. Те с лекота попълниха своите работни листи и разказаха, какви са условията, при които ще работят харесваните от тях професии. Други се включиха в тренинг –  като описаха как изглежда работният ден на избраните  от тях професии „Шивач“ и „Шлосер“, които с  желание биха изучавали.

Пред учениците бе представен националният портал orientirane.mon и възможностите за кариерно ориентиране, които той предлага. Част от учениците се регистрираха в него и получиха подробна информация как биха могли да попълват онлайн въпросници за изследване на своите интереси и умения, а също да се запознаят и с професии и профили, предлагани от училищата в областта.

В края на мероприятията кариерните консултанти презентираха тематичния филм „Икономическата принуда и образованието“, който провокира учениците да споделят, че само ученето и придобиването на подходяща професия са истинският път да бъдат успешни и щастливи.

Център за кариерно ориентиране - гр. Добрич работи по проект на МОН “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, финансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.