Добричлията, издирван в Чехия за пласиране на дрога, остава в ареста

Добричлията, издирван в Чехия за пласиране на дрога, остава в ареста
Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 43-годишен мъж, издирван с Европейска заповед за арест от чешките власти.

Искането за предаване на добричлията Радослав М. е издадено на 20 септември 2016 г. от Окръжен съд Свитави в Чехия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него. Той е обвинен в извършването на територията на Чехия на незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества и участие в организирана престъпна група. Деянието е наказуемо с лишаване от свобода за срок от 10 до 18 години.


Мъжът е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген. Задържан е на 19 април, след като повече от 6 месеца е издирван от националната полиция на територията на страната.


Съдът прие, че спрямо мъжа следва да бъде наложена най-тежката мярка за процесуална принуда, тъй като в периода на издирване той умишлено се е укривал. В мотивите си Окръжен съд - Добрич отбелязва още, че добричлията се издирва за деяния, които и според разпоредбите на българския Наказателен кодекс са тежки умишлени престъпления, всяко от които е наказуемо с лишаване от свобода за повече от 5 години. Воден от тези съображения, съдът определи мъжът да остане в ареста в Добрич до призоваването му по делото  за  разглеждане по същество на Европейската заповед за арест.


Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+