Фолклорни празници в Кардам, Дъбовик и Красен, представиха книгата "Вила се'й лоза..."

Фолклорни празници в Кардам, Дъбовик и Красен, представиха книгата "Вила се'й лоза..."
На три уникални събития бе домакин Община Генерал Тошево - в селата Кардам, Дъбовик и Красен. В Кардам за първи път беше представена книгата "Вила се'й лоза..." на Галя Петрова-Киркова. Ето какво сподели тя:


Българският песенният фолклор има широка популярност и заслужен авторитет и признание у нас и в чужбина. Това богатство е непресъхващ извор на българския дух, отражение на българската история, традиции, нрави и обичаи. Именно затова всяко негово съхранение и разпространение са оправдани усилия.


Уникални събития, отразяващи духовността на нацията ни се състояха в три последователни дни предхождащи най-светлия празник – Възкресение Христово в една запазила традициите и душевността на българина област - Добруджа. Домакин беше община Генерал Тошево - с. Кардам, с. Дъбовик и с. Красен. Страстната седмица се превърна в незабравим за участници, гости и публика Празник на фолклора, на българщината, на  приемствеността между поколенията!


В село Кардам се състоя за първи път Концерт - Представяне на книгата „Вила се’й лоза…” Добруджански народни песни с автор Галя Петрова-Киркова. Изданието съдържа 101 автентични народни песни, записани от теренно изследване и включени в защитен дисертационен труд на тема: „Музикално - фолклорното наследство в Добруджа - връзка с етно-демографското състояние и миграционните процеси”. Мястото на представянето не беше избрано случайно - авторът на книгата – Галя Петрова-Киркова е родена в гр. Ген. Тошево, а първите ѝ музикални изяви - пее и свири на гъдулка са свързани с Детската музикална школа при НЧ „Пробуда 1941” – с. Кардам. В концерта взеха участие фолклорни състави от цяла Добруджа - с. Дъбовик, с. Овчарово, с. Смолница, с. Главан - обл. Силистра, две певчески групи от с. Кардам, които са респонденти в настоящото издание, както и млади фолклорни изпълнители - певци и инструменталисти от АМТИИ – гр. Пловдив. Програмата включваше изпълнения от различни етнографски области  като акцент беше Добруджа с нейните прекрасни песенни образци и инструментална музика. Всичко това реализира основната идея – представяне на запазените традиции чрез изпълненията на фолклорни състави от общината и показване на връзката между поколенията чрез  интерпретацията на автентичен репертоар през погледа и усета на младия изпълнител.


Нестихваща емоция, бурни аплодисменти, усмихнати лица, мигове на удовлетворение, на умиление, на топлина и сърдечност съпътстваха изпълненията на талантите на сцената. „Звездна вечер” – споделиха някои от участниците, „всички очаквахме с нетърпение и огромно желание да излезем на сцената и да отправим своя поздрав към присъстващите в залата”. Да се докоснеш до извора и да пиеш с пълни шепи, да се наслаждаваш на ентусиазма и откровеността в изпълненията на всички групи за автентичен фолклор е неописуема с думи емоция. Сълзи от радост, умиление и съпричастност.


На изключително високо професионално ниво  се представиха всички солисти от Пловдив – Елица Неделчева, Миглена Димитрова, Николина Атанасова, Мирослава Ангелова, Женя Лефтерова, Димитър Арнаудов, Галя Петрова-Киркова. Прекрасни бяха изпълненията и на инструменталистите от камерната инструментална група – Георги Добрев - кавал, Петър Любчев – гайда, Калин Кирков – гъдулка, Живко Михов – гъдулка, Павлин Христов – тамбура и Димитър Арнаудов – тъпан, които завладяха публиката. Прозвучаха емблематични песни от репертоара на присъстващите състави, научени от студентите, които ги трогнаха със своите прекрасни интерпретации, както и песни от репертоара на изтъкнати и утвърдени народни изпълнители – „Снощи си мамо отидох”, „Рофинка болна легнала”, „Стоян на Грозда думаше”, „Мама Атанаска думаше” и др. Миглена Димитрова просълзи изпълнителката от с. Смолница Йовка Манева като изпълни песен от нейния репертоар – „Рано Димитър подранил”. Самата Йовка Манева поздрави цялата публика с песен посветена на изселниците от Северна в Южна Добруджа – „Добруджо, мила, Добруджо” и още една, за предстоящия празник – „Великден, празна неделя”.  Нестихващи бяха аплодисментите и възторзите от представянето на участниците.


Всички имаха възможността да се потопят в магията на фолклорното изкуство и да усетят духа и силата на българските традиции.  Кръшно хоро  се изви като естествен завършек на целия концерт, на което се хванаха публика и изпълнители.


Продължение на този празник беше организираният от общината концерт в с. Красен – село с традиции, запазило спомените за местните герои и атмосферата на българския дух, описан в разказите на големия писател на Добруджа – Йордан Йовков, който е учителствувал тук. В празничния Великденски концерт се включиха изпълнителите от Пловдивската Академия и местният състав за автентичен фолклор. Отново невероятна емоция! Като че ли всичко оживя под ритъма на гайда и гъдулка, медните звуци на кавала в съчетание с красивите и неповторими гласове на народните певици. Празник за душата!


Незабравими са и впечатленията, събрани от организираните посещения на  Музейна сбирка на Йордан Йовков и Етнографски музей  – с. Красен, Филиповата къща и интересните разкази и беседи от кмета на селото – Тошко Тачев.


Още по-вълнуваща беше творческата среща между изпълнителите от различни поколения, която се състоя по покана на Стоянка Първева – кмет на с. Дъбовик. Предоставена ни беше възможността да разгледаме Музейна експозиция, посветена на Дора Габе, която е от това село. След това бяхме посрещнати по стар български обичай с питка и сол, с червено вино и закичени със здравец от жени, облечени в добруджански носии, изпълнителки в местния фолклорен състав. Имахме възможност да видим интересни предмети и дейности от бита на добруджанеца – булчински чеиз, маган, пещ, както и демонстрация - тъчене на стан. Последва веселие, песни и кръшни хора се извиха. Всички бяхме онемели от вълнение, виждаха се сълзи в очите, трепет в гласовете на изпълнителите. Сякаш се върнахме назад във времето, за да усетим емоцията, нравите, възгледите, чувствата и стремежите на тези „истински” хора.


Благодарим  за гостоприемството, за  сърдечното и топло отношение, за споделените мигове на радост и удовлетворение, за прекрасната атмосфера, за чувството на родолюбие и българщина, за съхранените български традиции!


А за нас – младото поколение ще бъде чест и дълг да останем последователи и пазители на това безценно богатство – БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР!

Гл. ас. д-р Галя Петрова-Киркова - преподавател по народно пеене в АМТИИ - Пловдив


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+