Окръжен съд - Добрич посрещна близо 100 младежи в Деня на отворените врати

Близо 100 души, основно млади хора, посетиха Окръжен съд - Добрич в Деня на отворени врати, който се проведе днес.

Окръжен съд - Добрич посрещна близо 100 младежи в Деня на отворените врати



В рамките на инициативата беше организиран междуучилищен дебат, в който се включиха 4 отбора от учебните заведения, участващи в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Победител стана отборът на ФСГ "Васил Левски" със състезатели Ралица Кичукова, Симона Пенева, Славена Георгиева и Явор Костадинов - ученици от 10 „б“ клас.  Останалите 3 отбора бяха сформирани от възпитаници на ПМГ "Иван Вазов", ЕГ "Гео Милев", СУ "Климент Охридски". В първия кръг на дебата състезателите спориха дали прикриването на престъпление може да бъде морално оправдано и има ли нужда от връщане на Крумовите закони. До финалната част освен отборът на ФСГ стигнаха и участниците от ЕГ "Гео Милев". Състезателите трябваше да представят аргументи „за“ и „против“ идеята за връщане на смъртното наказание. Темата беше зададена на място от жури, оглавявано от съдия Петър Монев  -  зам.-председател на Окръжния съд и ръководител на Наказателното отделение. В състава му влизаха още младши съдия Марина Георгиева и съдебният помощник Венцислава Печанска. В края на дебата председателят на журито отбеляза, че като наказателен съдия е бил впечатлен от задълбочените и аргументирани становища, изложени от младежите и сподели, че в тяхно лице вижда компетентни бъдещи юристи, защитаващи правата на гражданите.


В Деня на отворените врати бяха обявени и победителите в конкурса за ученическо есе на тема „Свободата на личността - право и морал“. Първото място спечели Ангелина Дженкова, следвана от Адриана Печанска и Божидара Цонева. Трите момичета са възпитанички на ЕГ “Гео Милев“, ученички съответно в 11 “а“,  11 „б“ и 10 „б“ клас. В конкурса се включиха общо 48 участници от 5 добрички училища. Изпратените от тях есета бяха оценявани от комисия в състав: съдия Таня Ангелова, съдия Теменуга Стоева и Емилия Укова - връзки с обществеността на Окръжен съд - Добрич. Отличените творби бяха прочетени пред посетителите в Съдебната палата и ще бъдат качени на сайта на Окръжен съд - Добрич.

Денят на отворени врати в съдебната институция беше открит от съдия Адриана Панайотова, която е зам.-председател на съда и ръководител на Търговско отделение. В приветствените си думи към присъстващите тя подчерта, че инициативата се организира по повод Деня на българската Конституция - 16 април, като припомни, че на тази дата преди 138 години е приета Търновската конституция, в която е заложен основният принцип на всяко демократично общество - равенството на всички граждани пред закона.

Всички участници в дебата и конкурса получиха грамоти от Окръжен съд - Добрич, а за победителите бяха предвидени и награди - българската Конституция и книги.