Наредбата за прием и преместване на децата в детските градини и училищата ще бъде променена

Влязлата в сила от 01.01.2017г. Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата от предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община град Добрич ще бъде частично променена и допълнена.

Наредбата за прием и преместване на децата в детските градини и училищата ще бъде променена

Приемането на тази Наредба е било наложено от влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование, с който се въведоха нови форми на обучение и педагогическо взаимодействие, по избор на родителя при условие и по ред, определени от държавните образователни стандарти за предучилищното образование.


Към Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата от предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община град Добрич са били разработени Правила за електронен прием на децата в общинските детски градини на територията на Община град Добрич, които са били утвърдени на 17.01.2017 г. от кмета на община град Добрич Йордан Йорданов.

Промяната в Наредбата се налага след получено писмо от Окръжната прокуратура град Добрич. Прокурор Милена Любенова е подала протест , тъй като, според нея, част от текстовете в наредбата са незаконосъобразни и противоречат на императивни законови разпоредби.

В резултат на това, текстовете са били преразгледани и променени, така че да са в съответствие с предложението на прокурор Милена Любенова.

На основание чл. 26 от Закона за нормативните актове, отразяващ задължението за публикуване на Проект за приемане на нормативен акт, с цел информиране на населението и прозрачност в действията на институциите, в 30-дневен срок от публикуването му на интернет страницата на Общината се приемат предложения и становища за провеждане на обществени консултации, относно така изготвения Проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община град Добрич.