Област Добрич увеличава с два постовете за водно-спасителна дейност на неохраняеми плажове

Областният управител Детелина Николова участва в проведената на 11 април 2017 г. във Варна работна среща с министъра на туризма Стела Балтова, на която бе обсъдена готовността за лято 2017 г.

Област Добрич увеличава с два постовете за водно-спасителна дейност на неохраняеми плажове

Сред акцентите в работното заседание, които поставихме на внимание на министъра бе решение на проблемите по легализиране на дипломите на кадри от Украйна и Молдова, желаещи да работят в нашите курорти, сподели Д. Николова. Тя е запознала министър Балтова с опита по прилагането на дуалното образование, който имат Професионалната гимназия по туризъм в Добрич и курорта „Албена“. „Чрез този метод, реално децата, които се обучават в професионалната гимназия имат възможност да провеждат стажовете си с наставник и получават заплащане“, припомня Областният управител. Споделеното е било високо оценено от министъра на туризма, която е заявила, че тази практика трябва повсеместно да се прилага и е изразила становище, че проблемът с кадрите трябва да бъде решен с общи усилия, като бизнесът мотивира младите хора с по-добри условия на труд и по-добро заплащане, да остават в страната и да работят в сектора.


Положителен интерес към България като културна дестинация е отчела министър Балтова в рамките на работната среща и е препоръчала да се развива дигиталния маркетинг – иновативен и най-добър подход за реклама на страната ни и възможносите, които предлага за туризъм.

„Обсъдена бе готовността за активния летен сезон с акцент върху плажовете. Нашата област, съгласно заповедта на министъра вече изпрати схема за обезпечаване на водно-спасителната дейност на неохраняемите плажни ивици в нашата област. Това, което тази година предлагаме е увеличение на водно-спасителните постове на плажовне без стопани шест броя, вместо досегашните четири“ – каза още Д. Николова. Тя сподели, че от своя страна министър Балтова е изразила надежда, че процедурите за четири от плажовете в област Добрич – „Крапец-север“, „Балчик – централен“, „Нов плаж Балчик“ и „Кранево – централен“ ще бъдат доведени до край и ще бъдат предоставени за лятото под наем. Министърът на туризма е заявила, че целта на ведомството е в най-скоро време да бъде качена на сайта на министерството интерактивна карта на плажовете с данни за тях. Ведомството продължава работа и по изменение и допълнение на нормативната уредба с цел предоставяне на повече възможности за инвестиции и подобряване на качеството на услугата.

На срещата са присъствали кметове на черноморските общини от областите Добрич и Варна, представители на бизнеса от двете области и на туроператори.