Мината в Оброчище подновява работата си от тази вечер

След повече от 50 часа под земята обявилите в понеделник гладна стачка миньори в мангановата мина в Оброчище най-после бяха изведени на повърхността, след като беше окончателно подписан Колективния трудов договор.

Мината в Оброчище подновява работата си от тази вечер

В него са заложени повечето от исканията на работниците в мината – повишение на заплатите със 158 лева, на надбавката за прослужено време от 0,6 на 0,8%, заплащане на ваучери и труд и в почивните дни, за осигуряването на транспорт за работниците, които пътуват от други населени места, за подновяване на заплащането на квартирите на онези, които идват от вътрешността на страната и други. Договорът беше подписан в присъствието на изпълнителния директор на дружеството концесионер Дейвид Уелингс, на омбудсмана Мая Манолова, както и на представители на Министерството на енергетиката.



 


Миньорите, които прекараха почти три денонощия на 350 метра под земята, споделиха при излизането си, че се надяват договорът да се спазва от страна на работодателите, но и не пропуснаха да изразят съмнението си, че е възможно само след три месеца отново да са в същата ситуация, тъй като този концесионер е показал във времето, че не спазва почти нищо, под което се е подписал.

Директорът на Дирекция природни ресурси и концесии към Министерството на енергетиката Станислав Станков съобщи, че концесионерът не е изплащал вече две години концесионната си годишна такса. Едва преди седмица обаче е заведен съдебен иск срещу него от страна на министерството. На въпрос защо концесионерът не се проверява стриктно от страна на държавата, Станков сподели, че държавата е собственик само на подземното богатство, но не и на самата мина, която е частна собственост. Днес окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов заяви, че от 1999 година, когато е сключен концесионният договор с „Евроманган“, няма нито един писмен документ за извършени проверки от страна на държавните институции. Станислав Станков обори това твърдение с обяснението, че ежегодно проверки са били извършвани – върху дейността и инвестициите на концесионера. Поинтересувахме се какви тогава са инвестициите на дружеството,  отговор не получихме.


Омбудсманът Мая Манолова слезе в подземните галерии, за да изведе лично стачкуващите миньори. След като видя условията, при които те работят, тя заяви, че постигнатите договорки по Колективния трудов договор са крайно недостатъчни, както и че единствената подбуда за човек да работи при такива тежки условия е, ако получава наистина добра месечна заплата и то редовно.