Миньорите от мангановата мина в Оброчище отново в гладна стачка

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ отново обявиха гладна стачка.

Миньорите от мангановата мина в Оброчище отново в гладна стачка

На 23-ти март, след 5 часа преговори, те подписаха споразумение с изпълнителния директор на дружеството концесионер „Евроманган“ АД Дейвид Уелингс, в присъствието на омбудсмана Мая Манолова и експерта от Министерството на енергетиката Румен Биков. След като до края на месец март не са и били изплатени нито заплатите, нито ваучерите за храна, вчера миньорите са били принудени отново да обявят гладна стачка. Двадесет от тях са отказали да напуснат подземните галерии и няма да го направят, докато не бъде окончателно подписан Колективният трудов договор, подробностите по който бяха обсъдени и приети, както от ръководството на мината, така и от работниците в нея. Днес сутринта трима от миньорите са излезли от галериите, тъй като страдат от хронични заболявания и имат нужда от лекарства.



Миньорите споделят, че търпението им е изчерпано, както и че са започнали опитите за саморазправа от страна на ръководството на дружеството „Евроманган“ с участвалите в предишните протести. По думите им е отказано повече да се заплащат квартирите на работниците от вътрешността на страната, а около десет семейства, настанени в общежитията на мината, са останали от вчера без електроподаване. Желанието на миньорите е репресиите срещу тях да спрат и всички отново да седнат на масата на преговорите, за да подпишат окончателния вариант на Колективния трудов договор.


По думите на миньорите прекъсването на работния процес в мината крие много рискове. Опасенията им са, че може да се повтори трагичният инцидент от 2015-та година, при който загина техен колега.

Междувременно от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ информират, че е подадена жалба до прокуратурата срещу представляващия дружеството Евроманган заради системния отказ от съдействие на контролните органи. Мярката е предприета, след като вчера инспекторите по труда за пореден път не са били допуснати до административната сграда, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за месец февруари, срокът за което изтече в края на месец март.