Прокуратурата в Добрич се натъкна на нова схема за купуване на гласове

По време на предсрочните парламентарни избори са образувани 33 преписки и 4 досъдебни производства за нарушение на правилата, регламентирани в изборния кодекс на територията на областта, съобщи на провел се днес брифинг окръжният прокурор Пламен Николов.

Прокуратурата в Добрич се натъкна на нова схема за купуване на гласове

Той заяви, че 2 дена след приключване на изборите няма нерешена нито една преписка, образувана във връзка с тях. Всички 33 преписки са приключили с постановления на съответните прокурори от 5-те районни прокуратури в областта. Четирите досъдебни производства не са приключени, защото  във всяко едно от тях се налага да се разследват по делегации в други съдебни райони, но действията по разследването и на четирите се извършват с максимално възможната интензивност, съобщи окръжният прокурор. 



По негови думи за първи път е констатирано ежедневно и демонстративното нарушение на правилата от една от партиите. Едно от правилата, които предствителите на съответната партията са нарушили е това, че предизборната кампания в България се води на български език. Друго нарушено правило е, че предизборните събрания трябва да са публични и за реда на провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерство на вътрешните работи и че свикването на събрания на открито трябва да се правят с писмено уведомление до кмета на съответната община, 48 часа преди началото на събранието. Пламен Николов заяви, че представителите на въпросната партия не са поели никаква отговорност за неспазване на правилата, регламентирани в изборния кодекс. От крайната сметка на Прокуратурата става ясно, че 3/4 от нарушенията са на посочените правила. Окръжният прокурор отказа да назове името на политическата партия, но на журналистически въпрос "3/4 от нарушенията от ДОСТ ли са направени?" той отговори с "да".

Над 30 административни нарушения на правила в изборния кодекс е констатирала прокуратурата в област Добрич, основно в 3 общини - Добрич, Добричка и с най-голям процент нарушения е община Тервел. Досъдебните производства  са били предшествани от извършването на проверки, заяви Николов. Той сподели, че за разлика от останалите 33 случая, при тези 4 получените сигнали са се потвърдили. Всички досъдебни производства са за престъпления против политическите права  на гражданите - купуване на гласове. За разлика от предходни години, когато купуването на гласове се е осъществявало в кеш, то сега са се използвали модифицирани способи - чрез предоставяне на безплатни хранителни пратки и безплатни за гласоподавателите горива от бензиностанции. За тези горива не са издавани касови бонове - сделка, за която не е уведомена държавната администрация. С постановление още в деня на изборите е била разпоредена данъчна проверка в бензиностанция на теририята на община Балчик. Схемата с горивата е следната - лицата, решили да продадат гласа си зареждат в бензиностанцията безплатно, след като споменат парола, дадена им от членовете на политическата партия. Заредилите са били записани в списъци заедно с имената и вида гориво, което са заредили. Останалите досъдебни производства са за купуване на гласове с пари в брой.