Всеки пети умира в събота, всеки трети - на завой

За периода 2007-2010 година жертвите на пътя са намалели с 50%. Изчисленията на експерти показват, че 102 са убитите на 1 милион души. Данните бяха изнесени в рамките на дискусия по време на Автомобилния салон.

Всеки пети умира в събота, всеки трети - на завой

Все повече възрастни водачи правят катастрофите.


За тази тенденция съобщи Алекси Кесяков от Комисията за безопасност на движението, който участва в дискусия по темата в рамките на Автомобилния салон. До този момент се смяташе, че катастрофите се дължат на млади и неопитни водачи. Все пак експертите отчитат, че има намаление на инцидентите на пътя и жертвите.

 

102 убити на 1 милион души са изчисленията на експертите, което се смята за постижение за България, но в сравнение с други европейски страни не е добър резултат.

 

За периода 2007 до 2010 година убитите на пътя са намалели с 50 на сто, а до 2020 година жертвите при катастрофи трябва да се свият с още 50%. Всяка трета жертва е намерила смъртта си на завой, а всеки пети загинал на пътя е загубил живота си в събота.

 

На фона на черните краски Алекси Кисько откри и положителни факти. До 38% е нараснал броят на хората, които се движат на задната седялка и са си сложили колан, който би могъл да предоврати сериозни наранявания.

 

По данни на МВР от началото на месеца са загинали 15 души, а 321 са ранени.

От началото на тази година 262 са намерили смъртта си на пътя, а 3058 са били ранени при катастрофа.