С автошествие по улиците на Добрич протестираха земеделците от Добруджански фермерски съюз

Основното им искане е незабавно да започне изплащането на субсидиите.

С автошествие по улиците на Добрич протестираха земеделците от Добруджански фермерски съюз



С автошествие Добруджански фермерски съюз се присъедини към днешния национален протест на земеделците в България. Колоната от около 25 коли тръгна от паркинга на "Мосю Бриколаж" и премина по главните улици на Добрич, покрай пазара и гара Юг.

Земеделски протести днес се провеждат в цялата страна. Те са породени от забавянето на субсидиите и проблемите в агроекологичния сектор.

Искаме яснота кога ще получим субсидиите, за да можем да планираме мероприятията си, обясни Тодор Моралийски - председател на Добруджански фермерски съюз. Това забавяне се получава всяка година и държим да знаем кой носи вина за него, добави той. Искаме от управляващите точно и ясно отношение към нас, а не задкулисие в действията им, заяви Тодор Моралийски. Председателят на Добруджански фермерски съюз, в който членуват малки и средни земеделски производители от областта, съобщи още, че с протеста се настоява в големите вериги хранителните стоки да бъдат 80% български и 20% вносни, като същевременно се въведе и райониране - тези магазини да трябва да купуват земеделска продукция в рамките на 100 или 150 км., за да се развива местното производство.

Ако исканията на земеделците не бъдат изпълнени, протестите им ще продължат, като ще бъдат предприети и по-крайни мерки като затваряне на пътища и гражданско неподчинение.