Мая Манолова осъжда работодателите, които експлоатират човешкия труд

След 13 дни на ефективна стачка на миньорите от мангановата мина „Оброчище“, днес с тях се срещна омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Мая Манолова осъжда работодателите, които експлоатират човешкия труд

Стачката на миньорите започна на 9-ти март. Повече от 24 часа част от тях обявиха и гладна стачка. Техните основни искания тогава бяха за повишение на заплатите им, които в момента са между 460 и 610 лв, както и навременното изплащане на ваучерите за храна. Почти две седмици по-късно техните опасения са, че концесионерите искат да затворят мината. По думите им от 2008 година насам фирмата концесионер има натрупани задължения от 28 милиона лева, което за тях е необясним факт. Мината в Оброчище е една от четирите манганови мини в целия свят и първата по големина в Европа. Работниците споделят, че вече не се борят само за заплати, но и за запазването на мината и смяната на концесионера, който е чуждата офшорна фирма Евроманган АД с изпълнителен директор Дейвид Уелингс и административен директор Тереза Данкова.


Късно снощи от Министерството на енергетиката са изпратили старши експерта Румен Биков, който да направи проверка на мината. Заключението му е, че мината е в много добро състояние.

Съвсем не на това мнение са обаче работещите в нея, които изразиха недоумението си как за това време експертът е успял дори да стигне до мината. Според тях тези проверка са само хвърлен прах в очите и не водят до нищо. Миньорите категорично са на мнение, че Румен Биков е дошъл в мината с идеята не да извърши качествена и адекватна проверка, а за да защити нечии чужди интереси.

Още с пристигането си Мая Манолова сподели, че ниското заплащане на работещи хора под земята и то в манганова мина, няма как и с какво да бъде оправдано. „Това е манганова мина, една от четирите в света, която би следвало при добра експлоатация да дава много добри икономически резултати. Да има инвестиции, да има поминък и хората да получават справедливи възнаграждения“, каза още тя.

Охраната допусна Мая Манолова да влезе зад решетките, ограждащи мината, след като получи изрично разрешение. Заедно с нея за първи път от два дни влязоха и миньорите, които не успяха да се включат в гладната стачка на своите колеги, тъй като във вторник сутринта охраната беше подсилена, а вратата за единствен достъп заключена. Нейното желание беше да се срещне с някого от ръководството на мината, но без успех. Мая Манолова изрази готовността си да организира нещата така, че всички засегнати от проблема страни да седнат заедно на една маса и да се опитат да стигнат до единодушно решение как да се излезе от тази сложна ситуация. Освен това тя е готова и да поиска разваляне на концесионния договор с Евроманган, ако се докаже, че мината е оставена умишлено да се наводнява и че не се спазват заплащанията относно концесионните такси.

Миньорите са единодушни в решението да стигнат до края в протеста си. Ще продължат гладната си стачка и ако се наложи, ще прехвърлят протеста си на жълтите павета в София.