Учениците от Красен бяха включени в дейности по кариерно ориентиране

През изминалата седмица консултанти от ЦКО - гр.Добрич проведоха поредица от дейности в ОУ „Йордан Йовков“ в .Красен, община Ген.Тошево.

Учениците от Красен бяха включени в дейности по кариерно ориентиране

„Икономическата принуда и образованието“ – бе темата на дискусията по тематичния филм с учениците от пети и шести клас. Децата споделиха, кои са социалните причини, поради които ученици от ромски произход отпадат от училище – бедността, ниските доходи, липсата на възможности за работа на техните родители, а също и несериозното отношение към учебния процес. Бяха организирани и забавни състезания за професии, в които учениците се включиха с голям интерес.


Консултантите представиха пред учениците Националния портал за Кариерно ориентиране и възможностите, които той предлага за избор на образование, профил и професия. Учениците от седми и осми клас се регистрираха в портала и попълниха въпросници за опознаване на своите интереси и способности. Седмокласниците и осмокласниците от училището бяха информирани за професиите и профилите, които предлагат гимназиите в Добрич, и в община Ген.Гошево.

Учениците споделиха, че са готови да продължат своето образование, да изберат за себе си подходяща професия, защото само така ще могат да направят живота си по-добър.

Център за кариерно ориентиране - гр.Добрич работи по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.