Осъдиха Мануела Горсова да плати на Стависки разноски по дело

Състав на Софийски градски съд отхвърли иска на Мануела Горсова срещу застрахователната компания на Максим Стависки „Дженерали застраховане" за имуществени вреди в размер на 189 254 лв.

Осъдиха Мануела Горсова да плати на Стависки разноски по дело

След проточилото се - многократно отлагано - близо две години дело, председателят на съдебния състав съдия Йорданка Моллова определя иска като неоснователен и недоказан.
Заедно с това Мануела, която тежко пострада при пътния инцидент край Ропотамо, е осъдена да заплати на Максим Стависки и Дженерали близо 21 хиляди лева съдебни разходи.
Припомняме, исканата от адвокатите на Мануела сума представлява парите, дадени за лечението на момичето в Израел.

Съдийският състав обаче приема, че при това лечение за Мануела не са настъпили имуществени вреди, тъй като престоят и манипулациите в Израел са заплатени с парите, постъпили по дарителските й сметки в рамките на националната кампания, организирана за подпомагане на тежко пострадалото момиче и събрала сумата от 390 747 лв.

Според семейството на Мануела до сега лечението и рехабилитацията й струват над 1 млн. лева, като в момента месечните разходи са в порядъка на 5 хиляди лева.
Три години след катастрофата, причинена от Стависки, състоянието на момичето продължава да е тежко, макар и лечението в Израел да е повлияло благотворно и да се наблюдават редица подобрения.

Медицинските експертизи, направени в рамките на делото установяват, че и след лечението Мануела продължава да е в „персистиращо хронично вегетативно състояние".

Юристи, пожелали анонимност, коментират съдебното решение като „пълна правна перверзия с гражданското право".
Според тях хората, които са дарявали по сметките на Мануела не са го правили, за да освободят от плащане Стависки и застрахователите му.

Майката на Мануела, Дияна, която е неин настойник, коментира лаконично решението, като по думите й съдът се е държал като адвокат на Стависки и застрахователната компания.

Семейството твърдо е решено да обжалва пред Апелативния съд постановеното от СГС - въпреки тежкото си финансово състояние, предвид ежедневните скъпоструващи грижи за Мануела.
Единствено финансовата помощ на техни приятели позволява тя да получава задължителните за състоянието й медицински и рехабилитационни манипулации.