Настимир Ананиев: Добруджа има потенциал не само за морски, а и за селски, археологически и гастрономен туризъм

В програмата на реформаторите туризмът е изведен като важен приоритет в икономическия профил на област Добрич, с конкретно разписани мерки, заяви водачът на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ Настимир Ананиев в Каварна.

Настимир Ананиев: Добруджа има потенциал не само за морски, а и за селски, археологически и гастрономен туризъм

Кандидатите за народни представители от Коалицията заедно с водача на листата, обсъдиха със симпатизанти и представители на туристическия бранш проблемите и възможностите пред този водещ отрасъл за региона. Те отговориха на зададени въпроси и представиха акценти от програмата на РБ.


 


 

Основните проблеми на браншовиците са поставяни многократно през последните години, но досега няма промяна, споделиха те. На първо място бе посочена липсата на кадри и в тази посока бяха категорични, че виждат конкретни стъпки в програмата на Реформаторския блок.  

Водачът на листата на РБ Настимир Ананиев уточни, че реформаторите имат виждане по отношение ролята на професионалните гимназии по туризъм за подготовката, обучението на кадри и тяхната преквалификация, за осигуряване на полагащото се заплащане в сектора.

В този контекст, интерес сред присъстващите предизвика идеята за откриване на Туристически квалификационен център за надграждане на професионалната подготовка, както и възможността да се работи в синергия с Висшето училище по мениджмънт в Добрич.

Водачът на листата на РБ Настимир Ананиев подчерта, че в Програмата на РБ нерешените въпроси намират своя убедителен отговор чрез пълноценно използване на потенциала на региона. „Ние настояваме за  диверсификация на туризма с фокус върху селски, археологически и гастрономен туризъм“, каза Ананиев. Също така имаме виждане за удължаване на сезона по Северното Черноморие, за подпомагане на желаещите да развиват собствен бизнес, за подобряване на инфраструктурата в областта. По крайбрежието на Добруджа се намират някои от най-красивите ни курорти и курортни градчета и села, допълни той, има всички предпоставки, необходими за успешното развитие на туризма. С повече активност, отговорност и общи усилия от страна на законодателна, изпълнителна и местна власт, на браншови организации и бизнес, можем да постигнем най-добър резултат, категоричен е водачът на листата на реформаторите за Добрички район.

Браншовиците подкрепиха визията, както и мерките в програмата на РБ за  увеличаване на средствата за туристическа реклама, за да се промотира ефективно този важен приоритет в икономиката ни.

В рамките на проведената среща, каварненци поставиха и друг важен въпрос, чието решаване не търпи отлагане, а именно - изграждането и поддържането на инфраструктурата в региона. „Пътят Добрич-Албена трябва да бъде приоритет, и ние открихме това именно в мерките от програмата на Реформаторския блок“, категорични са браншовиците. Имало е много обещания в годините, но нищо не се е променило. 

Водачът на листата Настимир Ананиев отговори, че тук е изключително важна ролята  на държавата, която трябва да подкрепя и подпомага туризма. Програмата на Реформаторския блок е прагматична и съобразена с ясно осъзнатите реалности и нужди. Мерките в тази сфера целят утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация, предлагаща качествен и конкурентен туристически продукт. С ясна визия и перспективи за развитие, с увеличаване на средствата за реклама на страната ни и подпомагане на инициативните добруджанци и всички българи в усилията им да развиват собствен бизнес в този основен сектор от българската икономиката. „Програмата ни е напълно изпълнима, за целта КП „Реформаторски блок – Глас народен“ трябва да бъде в управлението, а дясно мислещите хора на България на 26 март трябва да изберат № 21 в интегралната бюлетина“, бе категоричен Настимир Ананиев.