Ивелина Василева: ГЕРБ извърши най-мащабната еко инвестиция в здравето на над 4 милиона души

Три са основните стълба в програмата на ГЕРБ за опазване на околната среда: природа, зелена икономика и контрол.

Ивелина Василева: ГЕРБ извърши най-мащабната еко инвестиция в здравето на над 4 милиона души

Това заяви на кръгла маса, посветена на екологията Ивелина Василева – министър на околната среда и водите във второто правителство на Бойко Борисов. На срещата присъстваха първите двама в листата на ГЕРБ за добрички регион Пламен Манушев и Живко Мартинов.



Ивелина Василева подчерта, че България досега не е виждала толкова мащабна инвестиция в зелена инфраструктура, каквато беше извършена при управлението на ГЕРБ, касаеща здравето на над 4 млн. души. Обновлението и модернизацията й ще продължат.

Василева изложи и конкретни ангажименти към област Добрич, като довършването на водния цикъл във водещата община и разработване на регионален проект за подобряване на водоснабдяването. Предвижда се национална програма за чиста питейна вода в малките населени места от 2 до 10 хиляди жители, за които не са предвидени средства от ЕС. Тя ще разполага със 100 млн. лв. годишно, като средствата ще се събират от такси за водоползване.


Приоритетно ще се работи за чистотата на въздуха с насърчителни мерки за общините, които искат да ограничат вредните емисии от транспорта и фините прахови частици от отоплението на твърдо гориво. Регионалните системи ще се надграждат с рециклиращи инсталации, а старите сметища ще се рекултивират.

Общините ще бъдат подкрепяни още в поддръжката на язовирите си с 20 млн. лв. за превантивни ремонти и изграждане на съоръжения срещу наводнения. Ще се поощрява и ефективното използване на минерални извори. 80% от тези ресурси сега се пилеят, подчерта бившият екоминистър. Общините, които разполагат с такива дадености ще бъдат насърчавани да изграждат отоплителни инсталации с термални води в обществени сгради и да изграждат спа центрове с бизнеса чрез публично частно партньорство.

ГЕРБ ще търси баланс между природата и бизнеса с ясни правила и строг контрол върху управлението на защитените зони, чрез децентрализация и активно участие на заинтересованите страни, но базирайки се на науката.

Ивелина Василева припомни, че изпълнените екопроекти в област Добрич за над 65 млн. лв., с положени 20 км. нова ВиК-мрежа, изградено регионално депо за битови отпадъци, като по ПУДОС са отпуснати 4 млн. лв. за малки проекти и др.


Купуването и продаването на гласове е престъпление.