Районен съд - Балчик очаква гости от Румъния

Румънски магистрати ще гостуват в Балчик по покана на Районния съд в града. Визитата е насрочена за 20 март и се организира с цел обмяна на опит и добри съдебни практики в областта на гражданското и наказателно право, съобщи председателят на съда Ивелина Велчева.

Районен съд - Балчик очаква гости от Румъния

По време на посещението ще бъдат дискутирани и теми, свързани с начина на функциониране на съдебните системи в двете съседни страни, въвеждането на електронно правосъдие, прилагането на европейското законодателство.


Румънските магистрати, които са част от екипа на Районния съд в Мангалия, ще имат възможност да се запознаят с организацията и дейността в балчишкия съд. Пред гостите ще бъде представена кратка презентация за историята и работата на съда, за системата за случайно разпределение на делата, както и за начина, по който се измерва натовареността на съдиите. Чуждестранните юристи ще имат възможност да разгледат адаптираната зала за щадящо изслужване на деца в Районния съд в Балчик и да се запознаят с възможностите на програма "Спогодби".

Интерес се очаква да предизвикат създадените електронни папки на делата и отдалеченият достъп на граждани и адвокати до преписките.

Посещението ще завърши с обиколка в архитектурно-парков комплекс "Двореца".

Районен съд - Балчик има идея срещите между магистрати от двете съседни страни да станат регулярни.