Галя Захариева: ГЕРБ в своята програма за образование поставя на първо място учителя

Кръгла маса, посветена на образованието, се проведе днес в Добрич. Събитието беше организирано от ПП ГЕРБ и в него участваха Галя Захариева - народен представител в 42-то Народно събрание, вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов - първи и втори от листата на ГЕРБ в 8-ми МИР - Добрич.

Галя Захариева: ГЕРБ в своята програма за образование поставя на първо място учителя

"Това, което предлагаме за следващ управленски мандат на ПП ГЕРБ не е само декларативното "Образованието е наш пиоритет", защото всички сме убедени в това, че за да постигнем ръст на доходите и да имаме икономически растеж в страната, да успеем да излезем от кризата, трябва да направим само и единствено  чрез добро образование", заяви Галя Захариева. Тя сподели, че това трърдение не е само на учителите и хората свързани с образованието в ПП ГЕРБ, а и на всички симпатизанти и членове на изпълнителната комисия на партията.



Галя Захариева представи акцентите от управленската програма на ГЕРБ в сектор „Образование” пред учители и директори от региона. Тя посочи трите най-важни задачи, които са си поставили. Първата е да направят българските деца и младежи по-високообразовани и конкурентносособни на своите връстници по света. Втората задача е да се мотивират учителите с възможности за постоянна квалификация. Тук Захариева заяви, че ПП ГЕРБ в своята програма за образованието поставя учителя в центъра. И третата задача е да се подобри материалната база на училищата, да се въведат иновативни и интерактивни методи на обучение. 

Сред основните акценти в сектор „Образование”, Галя Захариева посочи промяната в системата на делегираните бюджети, като финансирането да не зависи от броя на учениците. Според нея това ще спре закриването на детски градини и училища заради неправилна формула.

В управленската програма на ГЕРБ в сектор "Образование" също беше включено и двойно увеличение на заплатите на учителите, разработването на Национална програма, с която да бъдат подкрепени младите учители и да се превърне учителската професия в една от най-предпочитаните и модернизиране на обучението във висшите училища за придобиване на професионална квалификация “учител”.

След представянето на програмата, директори и учители от Добрич и областта активно се включиха в дискусията, давайки конкретни предложения за развитие на българското образование.


Купуването и продаването на гласове е престъпление