Настимир Ананиев: "Реформаторски блок – Глас народен" излезе с позиция Външно министерство да преосмисли отварянето на секции в Турция

Водачът на листата на КП "Реформаторски блок – Глас народен" за Добрички избирателен район, представи по Телевизия Он Ер позицията на коалицията по актуални теми от външната политика на страната.

Настимир Ананиев: "Реформаторски блок – Глас народен" излезе с позиция Външно министерство да преосмисли отварянето на секции в Турция

По повод създалото се напрежение във външнополитически план, той подчерта, че „Не може да се допусне вмешателство на чужди държави в националния суверенитет на България, независимо дали става въпрос за Турция, Русия или трета държава. Турция е наш съсед, трябва да имаме добри взаимоотношения, но проблемът е очевиден. Необходим е баланс в посока към националния интерес."



Настимир Ананиев съобщи, че „Коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" разпространи декларация да се преосмисли откриването на изборни секции в Турция, да се гарантира от премиера и президента, назначил този служебен кабинет, честното провеждане на изборите, изключване на намеса на официални лица на турската държава във вътрешните работи на България и недопускане на стимулиран организиран вот от изборни туристи у нас.“

Водачът на листата за Добрич Настимир Ананиев заяви, че Турция е единствената държава в света, където има частично касиране на вота в секции, по време на парламентарните избори в България, през 2009 г. В такъв случай, ние не можем да останем безучастни, ако хората в Турция гласуват под натиск, то тогава трябва да се преосмисли отварянето на секции там.

„Недопустимо е една страна да праща посланик и министър на откриването на една партия в България", категоричен е Ананиев. "Необходима е много бърза реакция на държавата! Трябва да защитим националния интерес и да гарантираме независимостта на изборния процес!“, апелира водачът на листата за Добрички район Настимир Ананиев.

В разпространена позиция, коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен" призовава Външното министерство на България да преосмисли отварянето на секции в Турция предвид сигурността на гражданите и опитите за намеса във вътрешната политика на страната ни. А това може да стане с отварянето на по-голям брой изборни секции в рамките на дипломатическите ни консулства и затварянето на секциите извън тях на територията на Турция, защото на територията на дипломатическите ни представителства важат българските закони, а извън тях всеки може да си прави каквото иска.

България като демократична държава, равноправен член на Европейския съюз, винаги е спазвала правата на малцинствените групи и всякакви внушения в обратното имат за цел да създадат изкуствено напрежение, се казва в Позицията на РБ.

Във връзка с падането на цената на газа с 40% Настимир Ананиев постави въпроса  „Къде са отивали до сега тези пари от по-скъпата газ, защото съм убеден, че голяма част от тези пари за отивали под формата на комисионни в джоба на мафията в България.“

В хода на дебата, по Телевизия Он Ер, Настимир Ананиев коментира темата Брекзит и правата на българските граждани, като посочи, че трябва да се помисли по какъв начин те ще бъдат защитени при излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.