Екатерина Захариева: Целта ни е между правосъдие и справедливост да има знак за равенство

Кръгла маса, посветена на правосъдието, се проведе днес в Добрич. Събитието бе организирано от ПП ГЕРБ и в него участваха Екатерина Захариева - министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов - съответно първи и втори в листата на ГЕРБ в 8-ми МИР - Добрич.

Екатерина Захариева: Целта ни е между правосъдие и справедливост да има знак за равенство

Екатерина Захариева отбеляза, че справедливост, правосъдие и обещствен ред е един от трите основни приоритета на ГЕРБ, заедно с образование и икономика.



Тя представи програмата на партията в сферата на правосъдието.

ГЕРБ поема ангажимент да довърши съдебната реформа, заяви Екатерина Захариева. В повечето езици има една и съща дума за справедливост и правосъдие, нашата основна цел е да постигнем знак за равенство между тях и в България, добави тя.

От ГЕРБ се обявяват за постигане на политическо съгласие за изготяване на нова Конституция на Република България и за свикване на Велико Народно събрание. Целта е намаляване броя на депутатите и отпадане на имунитета им, което ще гарантира равенство пред закона на всички български граждани.

Борбата с корупцията на всички нива ще бъде продължена, чрез приемането на нов антикорупционен закон. Планира се и създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Предвижда се конфискуването на имотите на министри, депутати, кметове и други с недоказани доходи, дори и без присъда за извършено престъпление.

Ще бъдат предложени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс - конкретни мерки срещу бавното правосъдие. Ще сложим край на безкрайното връщане на делата на досъдебната фаза, заяви Екатерина Захариева.

В програмата на ГЕРБ е заложено увеличаване на наказанията за престъпления с висока обществена опасност - корупция, тероризъм, пране на пари, търговия с влияние.

Подготвена е реформа и в юридическото образование. То вече ще бъде само редовно, ще бъде премахното задочното обучение по право. Ще бъде въведен единен държавен изпит за всички 9 юридически факултата в българските университети, съобщи Екатерина Захариева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.