Съфинансират с 1.5 млн. лева застраховането на земеделска продукция

Бюджетът за 2017 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е 1.5 млн. лева.

Съфинансират с 1.5 млн. лева застраховането на земеделска продукция

Това реши на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ), съобщават от "Агрозона".



Целта на помощта е да се насърчат земеделски стопани, малки и средни предприятия от сектор „Растениевъдство“, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу природни бедствия и други неблагоприятни климатични събития. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията.

За прилагането на схемата Фондът е изготвил указания, включващи изискванията на нотифицираната и одобрена от ЕК схема за подпомагане. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия.

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 20 март 2017 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2017 г. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 29 септември. Срокът за сключване на договорите и изплащането на средствата е до 15 декември 2017 година