Десислава Танева: В Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката

„В райони като Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката и това винаги е било разбирането на двете правителства на ГЕРБ, тя осигурява хранителната сигурност на България”, заяви в Добрич на кръгла маса по земеделие бившият министър на земеделието Десислава Танева.

Десислава Танева: В Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката

По думите й особеното за добруджанския регион е, че брутната добавена стойност (БДС) нараства с 3% средногодишно и представлява 17% от БДС на цялата икономика за областта. За сравнение, за България този показател е 5.3%. 



Тя подчерта, че всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж както за страната, така и за областта на Добрич.  

По думите й за областта се наблюдава нарастване на площите със зеленчуци и трайни насаждения, съответно с два пъти и 6%. По-интензивно е нарастването на ръста на животновъдството. 

Десислава Танева представи приоритетите на ГЕРБ за високотехнологично модерно и ефективно земеделие.

„Довършване на реформата в поземленото законодателство е най-важната задача и тя ще бъде реализирана, ако ГЕРБ получи мандат. За мен това е най-стратегическата задача за който и да е управляващ от тук нататък и бих била щастлива за видя политически консенсус в тази посока”.

По думите й ако ГЕРБ продължи да има мандат, ще се прилагат всички досегашни мерки за подкрепа на земеделските стопани с национални средства.

По думите й се предвиждат и нови схеми за държавна подкрепа. 

Нов акцент в Общата селскостопанска политика е въвеждане на мерки за управление в риск в земеделската дейност – природни, рискови и епизоотични“, каза Десислава Танева. 

Тя добави, че ако това бъде постигнато, ще доведе до бързи компенсации и пазарна устойчивост на земеделския производител. 

Не съм симпатизант на ГЕРБ, но Ви поздравявам за всичко, което направихте за земеделието като председател на комисията по земеделие и като министър”, заяви Иван Балабанов, земеделец от Генерал Тошево.

Той постави пред г-жа Тенева проблемът с това, че 70% от произведеното в Добруджа зърно се изнася и апелира правителството да създаде благоприятни условия за инвеститори в региона, които да развият-хранително вкусовата промишленост.

Дискусията продължи повече от три часа, като пред Десислава Танева бяха поставени множество конкретни въпроси и проблеми пред земеделските производители.

На срещата присъстваха кандидатите за депутати от ПП ГЕРБ за област Добрич вицеадмирал Пламен Манушев, водач на листата, Живко Мартинов, Даниела Димитрова, Красимир Николов, Симеон Симеонов.

Г-жа Танева откри и 14-то националното изложение „Пчеломания”.

Девет процента от всички пчелни кошери и регистрирани медопроизводители в страната да в област Добрич”, заяви при откриването Десислава Танева и ги призова да развиват този отрасъл и в бъдеще.

 


 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.