Настимир Ананиев: Дадохме много ясен сигнал, че искаме да се борим с нелегалния бизнес в транспорта

Водачът на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ проведе среща с представители на големите фирми в автомобилния транспорт на област Добрич. Те потърсиха среща с него, в качеството му на председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенияв 43-то НС и като кандидат за народен представител в следващия парламент. Поводът бе да го запознаят с наболели въпроси, касаещи гилдията в областта.

Настимир Ананиев: Дадохме много ясен сигнал, че искаме да се борим с нелегалния бизнес в транспорта

Превозвачите споделиха, че за последните две години осезателно са намалени средствата за субсидии за вътрешноградски и междуселищни пътнически превози и за компенсации за безплатни и по намалени цени пътувания по автомобилния транспорт за областта. В същото време, два пъти е увеличен броят на безплатните карти. „Тази дейност е обществен ангажимент на държавата, а ощетените сме ние, не можем и да помислим за инвестиции в автопарковете“, оплакаха се те. Другият много тежък и нерешен досега въпрос за тях е нелоялната конкуренция.


Настимир Ананиев припомни, че „От законодателна гледна точка, ние сме дали инструментите на контролните органи за строг контрол спрямо нелегалния бизнес в транспорта. В 43-то Народно събрание приехме много сериозни глоби, вдигнахме ги и сега започват от 1500 лв. Това касае нерегламентирания превозвачески бизнес. Така че ние показахме, че искаме да защитим легалния бизнес, бизнесът, който спазва правилата, който си плаща данъците, който следва изискванията за лицензи. С промените в Закона за автомобилните превози, категорично дадохме сигнал, че се борим с незаконната търговска дейност, която се извършва от нелегитимни и нелицензирани превозвачи, която се явява нелоялна конкуренция. Сега обаче топката е в полето на Автомобилна администрация, там трябва да си свършат работата. За мен решението на проблема е във внезапните проверки,  в т. нар. „скрит агент“ или „скрит потребител. Сигурен съм, че в момента, когато започнат да се глобяват нарушителите, които спекулират с тази възможност, когато се затегне контролът, ще има ефект, защото не всеки може да си позволи да плаща по 1500 лв. глоба всяка седмица."

„Наред с това, потребителите на тази услуга също трябва да помогнат като не използват нелегален транспорт. Някои го правят, защото е по-евтино, но накрая евтиното излиза скъпо и се плаща най-високата цена“, заяви още водачът на РБ за Добрички район Настимир Ананиев.

Обсъден бе и големият проблем за пътната безопасност. Новите промени в Закона за движение по пътищата, които са били приети от комисията с председател Настимир Ананиев, имат за цел превенция на агресията сред шофьорите и борба с войната по пътищата, в която „не можем да си позволим да губим по 800 души годишно“, категоричен е водачът на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за област Добрич. Галъп Интернешънъл са направили проучване за одобрението на тези мерки сред обществото и данните показват, че: свалянето на номерата на нарущителите се одобрява от 76% от анкетираните; двойното увеличение на глобите – от 80%; правата на пешеходеца, който пресича на обозначена пещеходна пътека – от 75% от хората.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.