Красимир Янков кани Цветанов на дебат за хаоса в МВР

Зад всички решения на ГЕРБ в сектор "Сигурност" стои само и единствено Цветан Цветанов - като министър на вътрешните работи в първия кабинет на Борисов и като председател на вътрешната комисия в парламента по време на втория мандат.

Красимир Янков кани Цветанов на дебат за хаоса в МВР

Той трябва да участва във всеки дебат и да обясни защо се създаде такъв хаос в МВР? Защо за две години се променя три пъти законът за МВР? Защо не се направи план за противодействие? Каня го на дебат, когато и където поиска



Водачът на листата на "БСП за България" в Добрич подчерта, че докато Цветан Цветанов е водещата фигура в ГЕРБ в сектор "Сигурност" и използва МВР за политически репресии, няма как да бъдат решени проблемите на сектора и на българските граждани, като противодействие и превенция.

Когато имаме стратегическо договаряне между отделните партии как да работят службите и МВР, ще успеем да направим работеща държава. За това трябва да има и компетентни лица, а не такива като Румяна Бъчварова, Цветан Цветанов”, посочи Янков.

Според него по време на второто управление на ГЕРБ, с министри Вучков и Бъчварова, начело на МВР, имаме огромни пробойни в сигурността по границата ни с Турция и не е имало план за противодействие и ангажиране на всички институции. Красимир Янков припомни, че на заседание на КСНС пред 2015 г. е взето решение за съставяне на план, но такъв не е бил реализиран.

 

Социалистът допълни, че съоръжението по границата с Турция все още не е готово. Той подчерта, че некомпетентността на политическото ръководство на МВР влияе и на това, което се прави.„Румяна Бъчварова сама призна, че не може да обезпечи като ръководител на силовото ведомство защитата и охраната на държавната граница. Голяма част от нелегално пребиваващите у нас са залавяни на външна граница, опитвайки да напуснат страната ни”, припомни той.

 

Красимир Янков поясни, че като методи за справяне с бежанската криза в програмата на БСП е записано ефективна гранична полиция, назначаване на нови 1000 щата за осигуряване на охраната на държавната ни граница; спиране на командироването на охранителна полиция от вътрешността на страната; да има специално оборудване за охраната на границата ни; ангажиране на всички служби по противодействие на тези, които са проникнали нелегално в страната ни.

 

По повод събития от последните дни в Турция, Янков се обяви категорично против опити за намеса от страна на турската държава в предстоящите парламентарни предсрочни избори у нас. „Проблемът трябва да се реши с диалог между двете държави, но трябва да има остра реакция на външния министър и държавните институции. Изявленията такива, каквито стигат до нас, говорят за опит за намеса”, заяви Красимир Янков. 

"Ако се реализира идеята за Европа на две скорости, това ще повлияе и на сигурността на страната ни", коментира още кандидат-детутатът от БСП.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.