Под надслов „България помни“ ще преминат тържествата в община Добричка по повод 3-ти март

Всички училища, детски градини, читалища ще отбележат тържествено Националния празник - Трети март с общоучилищни тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси,изложби, рисунки на деца и ученици.

Под надслов „България помни“ ще преминат тържествата в община Добричка по повод 3-ти март

Предвидени са инициативи на  читалищата за поднасяне на цветя на паметниците в селата: Житница, Смолница, Владимирово, Карапелит, Ловчанци, Божурово, Дончево, Козлодуйци. Трети март ще отбележат и децата  в детските градини със стихчета за България и ще покажат народни танци и хора научени в детските танцови ателиета по проект „Детска академия за толерантност в община Добричка”.


На 3-ти март от 11.00 часа по традиция с цветя, тържествено слово, рецитал и възрожденски песни в изпълнение на дамите от Клуб „Отдих“ с. Паскалево  ще бъде отбелязан Националния празник - Трети март на паметника до с. Паскалево известен като „Могила на черната батарея”.

Преди 139 години на 10 януари руски войски воюват с турски войски за освобождаването на с.Паскалево, на няколко километра преди  селището. След ожесточени боеве с вражеската батарея , наречена „черна” , загиват 53 руски  войници и двама офицери – Василий Котелников от 15-ти Донски казашки полк и Антон Брондзински от 67-ми Тарутински полк. На 10.01. 1878 г. селото е освободено.

Признателните българи издигат паметник през 1879 г., известен като „Могила на черната батарея”.

Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя, на тържеството ще присъстват кмета на община на Добричка - инж.Тошко Петков, Донко Марев –председател на Добрички общински съвет, кметският екип на община Добричка, кметове и кметски наместници, бивши и настоящи общински съветници, както  и жители и гости на село Паскалево.