Талевци отбелязаха Деня на розовата фланелка

„Не на тормоза, но не за ден!“ е мотото, под което за пета година Средно училище „Димитър Талев“ отбелязва Деня на розовата фланелка – световния ден против тормоза в училище.

Талевци отбелязаха Деня на розовата фланелка



Превърнала се вече в традиция, и тази година  инициативата събра много съмишленици сред голямата талевска общност. Постер със слогана, изписан върху розова тениска, призоваваше от няколко дни съпричастните с идеята да са облечени с розова дреха или да носят розов аксесоар на 22.02. Във фоайето на първия етаж шестокласниците окачихарозови балони и сърца с послания за приятелство, ненасилие, прояви на доброта и толерантност и подготвиха табло „НЕ на тормоза, но НЕ за ден“. По локалната училищна телевизия  се излъчваше презентация за тормоза,  видовете тормоз и как да им се противодейства, а ученици от седми, осми и дванадесети клас раздадоха стикери с розови фланелки и мотото на кампанията. Третокласници и четвъртокласници подариха на първолаците  розови балони и собственоръчно написани послания, след което  им разказаха историята на Деня. Кръг на избора с практични идеи как можем да се справим, ако се окажем жертва на агресия,беше окачен на всеки етаж.

Голям интерес предизвика и хепънингът „Да бъдем приятели“- с послания за толерантност и ненасилие на руски и немски език. 

Днес талевци започнаха да пишат Книга на толерантността, в която ще поставят снимки от всяка кампания и инициатива, свързани с превенцията и противодействието на агресията и тормоза, ще записват в нея мисли за приемането, добротата, единството и ще разказват моменти от училищния живот, свързани с прояви на толерантност и подкрепа. Тази книга ще бъде в къта за общуване на първия етаж, за да бъде достъпна за всички. Първи в нея писаха дванадесетокласници - доброволци от БМЧК и представители на Ученическия съвет.

Включвайки се в дейностите, свързани с Деня на розовата фланелка, малките и порасналите талевци показаха своята съпричастност към всички в света, които не са безразлични при прояви на насилие и търсят начини за тяхното отстраняване.