Условни присъди за двама младежи от Крушари, участвали в телефонни измами в Добрич

Районен съд - Добрич постанови условни присъди за двама младежи от село Крушари, участвали в общо 7 телефонни измами на възрастни хора от Добрич. Те били извършени в периода от 19 март до 22 април 2015 година в съучастие с неустановен по делото мъж. Действало се по схемата „капаро за климатици“, като двамата прибирали парите на измамените и ги доставяли до Русе.

Условни присъди за двама младежи от Крушари, участвали в телефонни измами в Добрич

Подсъдимият О. С. на 22 години беше признат за виновен в това, че е участвал в измамата на 5 възрастни жени, които са били ощетени с общо 6 500 лева. Съдът го призна за виновен по още едно обвинение - че на 17 април 2015 г. в село Паскалево е спомогнал да бъдат взети 1000 лева от жена от Добрич, като е предполагал, че те са придобити от другиго чрез престъпление. За деянията си той получи условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.



Другият подсъдим по делото – 24-годишният З. С., който е съпричастен към 2 от измамите на обща стойност 3700 лева, получи наказание от 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Съдът уважи и предявените граждански искове за причинените с деянията имуществени вреди и осъди двамата да заплатят обезщетения на потърпевшите.

Присъдите на Районен съд - Добрич бяха наложени в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определените наказания на подсъдимите бяха редуцирани с една трета. Младежите имат чисто съдебно минало и са оказали пълно съдействие на разследващите.

Наложените им наказания подлежат на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Добрич.