Два проекта без бъдеще на Регионален исторически музей - Добрич

На провела се днес пресконференция в РИМ Добрич, директорът на музея Костадин Костадинов представи 2 проекта, които по негови думи няма да могат да бъдат осъществени напълно.

Два проекта без бъдеще на Регионален исторически музей - Добрич

Единият проект е да се направи поредица от макети на Добруджански крепости. "На първо място исках да направим макет на крепост "Залдапа", защото така или иначе сме го предвидили в проекта, който спречелихме и такъв макет в мащаб 2 на 3 м. ще бъде направен в градинката пред Община Крушари, с перспекрива в последствие да бъде направен и на самата крепост.", заяви Костадинов.


Той сподели идеята си за направата на поредица от такива макети на "Залдапа", "Славната Канара", Дуранкулак - най-стария град в Европа, "Калиакра", крепостта "Св. Кирил", крепостта в Одърци в рамките на година и половина. Проектът за макета на "Залдапа" е бил заплатен миналата година и е получен в РИМ Добрич началото на тази. До края на тази година е трябвало да бъдат получени още 4 такива макета. Един макет се прави между 4 и 5 месеца, според Костадинов. Той изказа благодарност към авторката на проекта арх. Мария Петрова от Варна, която е направила макета на цена в пъти по-ниска. Костадинов заяви, че това е трябвало да се случи и с останалите проекти, но това няма да стане, не само защото той вече няма да изпълнява длъжността директор на РИМ Добрич, но и защото авторката на проектите не желае да има нищо общо с музея и с Община град Добрич.

Вторият проект е за възстановяване на "Славната канара". Костадинов изказа силната си надежда, този който дойде на негово място да го осъществи.