Добрич е домакин на Национална среща на руските съотечественици

На 11 юни, в навечерието на Деня на Русия, в Добрич ще се проведе Национална среща на руските съотечественици и връчване на званието „Съотечественик на годината”. Официални гости на церемонията в драматичния театър „Йордан Йовков” ще бъдат представители на руското посолство, генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов, кметът Детелина Николова, спонсори, неправителствени организации, поканени са депутати от Народното Събрание.

Добрич е домакин на Национална среща на руските съотечественици

За събитието в Добрич ще пристигнат представители на 36 руски клуба от цялата страна, обединени във федерацията „Съюз на съотечествениците”, която е най–многочислената в България. Федерацията осъществява културно-просветителска дейност в областта на руския език и култура, провежда мониторинг върху преподаването на руски език в страната, помага на възрастните и на ветераните от войната.


 

Наградата "Съотечественик на годината" е учредена от правителството на Москва и Международния съвет на руските съотечественици и за първи път е дадена през 2004 г в Русия. С първото звание „Съотечественик на годината” в  България са удостоени личности през 2008 година. От тогава наградата е връчена на  14 души.

Тази година за отличието в различните категории са номинирани 5 лица.

 

На консулски отчет в Посолството на Руската Федерация в София и генералните консулства във Варна и Русе се водят повече от 25 хиляди руснаци. Част от тях са обединени в организации.