Мая Димитрова: С много лека ръка общинските съветници гласуваха поемането на дългосрочен дълг в размер на 11 млн. лв.

На пресконференция днес общинското ръководство на БСП - град Добрич коментира приетия на вчерашната общинска сесия бюджет за 2017 година на общината, приетото предложение за поемане на дългосрочен дълг и зимното почистване на града.

Мая Димитрова: С много лека ръка общинските съветници гласуваха поемането на дългосрочен дълг в размер на 11 млн. лв.

"На вчерашната общинска сесия общинските съветници от БСП Добрич гласуваха "въздържали се" по повод приемането на бюджета", заяви председателят на БСП - Добрич Мая Димитрова. Всяка година от 2011 насам бюджета като приходна част намалява с 2 млн., 2 млн и половина, което е за 2017 година, смята Мая Димитрова. Според нея миналата година снижаването на приходната част от бюджета е в резултат от по-ранното му изготвяне и това, че е изготвен от друго управление и изрази надеждите си през следващата 2017 година действително да има бюджет, в който са включени мерки за осигуряване на събираемостта. Според арх.  Емилия Добрева има значителни ресурси, които общината трябва да открие за нови приходоизточници, като например обширните територии на града, където наши съграждани могат да строят жилищни сгради, които след това да бъдат облагани с данъци.



Дурго, което беше коментирано на днешната пресконференция беше поемането на дългосрочен дълг в размер на 11 млн. лв., от които 10 млн. лв. са за Водния цикъл, а останалия 1 млн. за конструктивно укрепване на детските градини (400 хил. лв.) и изграждане на видеонаблюдение (600 хил. лв.). Според Мая Димитрова общинските съветници с много лека ръка гласуваха на вчерашната сесия поемането на дългосрочния дълг. Тя смята, че поемането на останалия 1 млн. лв. дълг е безотговорно. "...не бива да се заблуждават гражданите на Добрич, че общинските съветници от БСП са против конструктивното укрепване на детските градини, напротив, на ясно сме, че трябва да има такова укрепване, но в крайна сметка всички ние като данакоплатци трябва да сме на ясно как се харчат нашите пари...", заяви Мая Димитрова. Тя спомена, че за тези 400 хил. лв не е била представена никаква количествено-стойностна сметка  и общинската администрация сама не е на ясно колко точно средства са необходими за това укрепване. Поради тази причина предложението на общинските съветници от БСП беше този 1 млн. да остане за следващи сесии и да бъде предложен с докладна записка където да бъдат описани средствата за укрепването и видеонаблюдението. Мая Димитрова заяви, че вечерта преди сесията е била изпратена технологична концепция за интегрирана система от видеонаблюдение в реално време, общата стойност на която е  1 826 736 без ДДС, като в тази сума не са включени стойностите за изкупни и възстановителни работи. Според нея да се гласува кредита с несериозните аргументи, че ако в по-късен етап се наложи да се тегли този милион лихвите ще са по-високи от 2,5 %.

Арх.Емилия Добрева коментира зимното почистване в Добрич. Тя заяви, че само за първите няколко дена от заледяването по статистика 82-ма наши съграждани са потърсили помощ в ортопедията на болницата. Според арх. Добрева много по-отговорно е да се вземат мерки за зимно почистване и опесъчаване за да се предотвратят тези произшествия. Тя заяви, че средствата за зимното почистване са ограничени, но когато това е така е необходимо още по-ефективно те да бъдат използвани, чрез системата за контрол върху тази дейност.