Задържаха под стража мъж, обвинен в две телефонни измами

Районен съд - Генерал Тошево наложи мярка за неотклонение задържане под стража на мъж, обвинен в две телефонни измами.

Задържаха под стража мъж, обвинен в две телефонни измами

Районен съд - Генерал Тошево наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 43-годишния Николай А. от град Ветово, привлечен като обвиняем за две телефонни измами.



Според обвинението на 24 януари в Генерал Тошево в  условията на опасен рецидив и продължавано престъпление мъжът се представил за служител на криминална полиция и измамил 68-годишна жена, от която получил 12462 лева, 100 евро, 50 английски лири, около 19 грама златни накити. Обвиняемият успял да заблуди и 70-годишен мъж от Генерал Тошево, от когото взел 300 лева.

Районният съд  прецени, че въз основа на събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Мъжът е многократно осъждан на лишаване от свобода по аналогични обвинения, движи се в среди, които се занимават с телефонни измами, не полага общественополезен труд и е склонен към извършване на подобни престъпления.

Съдът приема, че в случая очевидно става въпрос за лице с особена престъпна изобретателност и постоянна нагласа за извършване на измамливи престъпни деяния и ако до завършването на досъдебното производство той не бъде ограничен в придвижването си, би могъл да извърши и други престъпления или да се укрие от наказателното преследване. Районният съд посочва още, че срещу обвиняемия е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай и опасен рецидив – престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Наложената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана пред Окръжен съд – Добрич в тридневен срок.