Приеха бюджет`2017 на община Добричка

Бюджетът на община Добричка е завишен с 1,2 млн. лв.

Приеха бюджет`2017 на община Добричка

Бюджетът на община Добричка за 2017 година беше приет единодушно от местния парламент днес. Гласувани бяха предложения за дофинансиране на училищата и пълна компенсация на разходите за пътуване на педагозите.



Съветниците на община Добричка приеха днес бюджет за настоящата година в размер на 17 589 397 лева. Увеличението спрямо м.г. е близо милион и 200 лв., което се дължи на по-висока държавна субсидия и очаквано повишаване на събираемостта на местните данъци и такси.


Кметът Тошко Петков внесе допълнения към приетите от постоянните комисии финансови параметри. Едното от тях беше за 100% компенсации на средствата за пътуване на учителите. Петков уточни, че разчетите за тази година позволяват пълната компенсация за превоз на учителите. Второто му предложение бе за закупуване на 2 високопроходими автомобила за нуждите на администрацията. Допълненията бяха приети единодушно.


Малко по-рано съветниците одобриха предложение за дофинансиране на училищата в общината, тъй като те нямат възстановена земеделска земя. Удовлетворени бяха и исканията на кметовете на 46 села и кметски наместници на 20 населени места за разходване по тяхно усмотрение на 30% от приходите от наеми на общински имоти, които са основно от рента. В по-голямата си част предложенията бяха свързани с ремонти на сгради и инфраструктура. Програмата за капиталови разходи на общината възлиза на малко повече от 2 378 000 лв.