Плажен волейбол: Българките победиха Бразилия в Албена

От днес Албена прилича на мини олимпийско градче. В курорта се провежда деветото издание на международния работнически спортен фестивал. Над 2000 работници от 19 страни ще си разпределят отличията в 16 вида спорт.

Плажен волейбол: Българките победиха Бразилия в Албена

Паралелно с Игрите се провежда и световното първенство по плажен волейбол на Международната конфедерация за работнически спорт (CSIT).


 

В сутрешната сесия тимът на България в състав Виктория Викторова, Деница Генова, Диана Филипова и Кристияна Петрова победиха волейболистките на Бразилия в изключително инфаpктен двубой, който прикова вниманието на стотици летовници. Родните ни "лъвици" изтръгнаха успеха след тайбрек. Латиноамериканките надделяха в първата част с 21-12 точки. Българките се върнаха в мача, след като спечелиха втория гейм с 21-19. Тимът на "кариоките" дръпна с 14-12 в заключителната част и имаше два мач бола, за да затвори срещата, но с голяма воля и подкрепата на публиката, "трикольорките" спечелиха четири поредни точки и по този начин записаха поредната си победа в първенството на планетата. Преди това те надделяха над австрийките с 2-0 гейма. При жените участват 10 състава, а при мъжете - 9.

 

Официалното откриване на работническите игри ще бъде тази вечер от 21 часа. По време на церемонията ще бъде излъчен близо 8-минутен филм в памет на дългогодишния лидер на КНСБ проф. д-р Желязко Христов, съобщи президентът на Българската работническа федерация “Труд, спорт и здраве” Десислава Ягодин. За първи път ще бъде връчена и купа в негова чест. Игрите се провеждат под патронажа на спортния министър Свилен Нейков и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Организаторите обявиха, че догодина спортният фест в Албена ще бъдат квалификация за световните работнически игри в Рио де Жанейро (Бразилия), което ще се проведе през 2013 година. Най-добрите ни български отбори ще получат правото да представят страната ни в шампионата на планетата. В Бразилия CSIT ще отбележи своята 100-годишнина от основаването си.