Българските зеленчуци са безопасни

Българските зеленчуци са безопасни. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пресконференция във ведомството.

Българските зеленчуци са безопасни

„Все още няма яснота за източника на инфекцията от Ешерихия коли, но се знае какво предизвиква тя. Заразените и смъртните случаи се увеличават. Всички министри на земеделието от ЕС се обединихме около това да бъде установен възможно най-бързо източникът на инфекцията”, допълни той.

Найденов успокои, че контролът при вноса на зеленчуци е на ниво и до момента пробите са отрицателни.


Не знам за немските, но нашите служби работят много добре. Агенцията по храните контролира абсолютно всички партиди, които са обект на вътрешновносна търговия (в рамките на ЕС) или такава от трети страни. Пробите за всички са отрицателни. Краставиците и бобовите кълнове категорично са оневинени за заразата”, посочи министър Найденов.

Той беше категоричен, че българските зеленчуци са безопасни и че лично той и семейството му ги консумират. „Нека в тежкия момент да подкрепим българските производители, защото без вина, те поемат изключително високи загуби”, призова Мирослав Найденов.


И обяви, че с депутатите от Комисията по земеделие в парламента са обсъдили и допълнителни мерки, с които секторът да бъде подпомогнат.