Започва делото срещу Тодор Димитров, обвинен за смъртта на майка си

Добричкият окръжен съд ще гледа делото срещу Тодор Димитров, обвинен за смъртта на майка си. Заседанието е насрочено за утре, 20 януари, от 10.00 часа.

Започва делото срещу Тодор Димитров, обвинен за смъртта на майка си

Срещу 29-годишния добричлия е повдигнато обвинение за това, че на 25 април 2015 г. в Добрич е причинил смъртта на майка си Руска Димитрова по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години.



53-годишната жена беше обявена за общодържавно издирване в края на април 2015 година, след като съпругът й съобщил в полицията, че тя е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено 8 месеца по-късно от мъжа й, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев. През януари 2016 г. прокуратурата привлече Тодор като обвиняем за смъртта на майка си. Според обвинителния акт в късния следобед  на 25 април  2015 година  той  се прибрал  в дома си, след като безуспешно търсил работа във Варна. В жилището била единствено майка му, която го посрещнала и попитала дали е успял да си намери работа. Димитров й отговорил отрицателно и жената, започнала да го упреква за това, че бил безработен и парите постоянно не им достигали, а също и заради това, че не й помагал в домакинската работа. Димитров се ядосал много, тъй като родителите постоянно му натяквали това и за да преустанови разговора решил да напусне стаята, в която били двамата. Майка му обаче застанала срещу него и препречила пътя. Тогава, за да я отмести от пътя си, Димитров  я избутал, като я блъснал с двете си ръце в областта на гърдите. От силата на тласъка Руска Димитрова залитнала и падайки назад ударила главата си в ръба на намиращата се на около два метра зад нея камина, а след това се свлякла неподвижно по гръб на пода. Подсъдимият се уплашил много, тъй като майка му лежала безжизнена, но я оставил на пода, като се надявал тя да се свести. След около час, като видял, че жената все още лежала безжизнена, Тодор решил да скрие тялото й в канала на гаража им, който се намирал в двора на къщата. На следващия ден се срещнал с баща си, на когото съобщил, че майка му не си е била вкъщи, когато предишната вечер се прибрал от Варна. Бащата предположил, че е възможно съпругата му да се върне до няколко дни, тъй като и преди това се било случвало да напуска дома си без да се обади на никого, но след това се връщала. Тъй като това не се случило, на 28 април 2015 г. той подал сигнал за изчезването й.

В хода на досъдебното производство Тодор Димитров е направил пълни самопризнания, като подробно е възпроизвел начина, по който е причинил смъртта на майка си.