Работилнички отвориха врати в музея

Регионален исторически музей – Добрич започва новата година с инициативата "Работилнички в музея" с тематични ателиета "Загадките на собственото име", "За свободата на Добрич", "Еликсирът на любовта", "Мога ли да бъда като Левски" и "Ганковото кафене".

Работилнички отвориха врати в музея

Заниманията ще се провеждат в Дом-паметник "Йордан Йовков". По време на срещите участниците ще се потопят в героичното минало на добруджанеца, ще открият загадките на собственото им име, ще се опитат да влязат в образа на Левски, да отговорят на важни въпроси като кое ни дава повод за национална гордост днес. Заниманията включват не само практическа, но и забавна част. В тях могат да вземат участие деца и възрастни.

Посещенията са по предварителна заявка и при сформиране на група от поне 5 човека.

Таксата за индивидуален билет е 3 лв., а за семеен е 6 лв.

За справки и записвания - телефони 0884 311 492 и 0884 311 496.

График на дейностите:

Януари 2017 г.

Тема: За свободата на Добрич

Дата и час на провеждане на заниманията:

20 януари от 10.30 часа

23, 25 и 27 януари от 14.30 часа

По време на това занимание ще научите повече за личностите, фактите и събитията в историята на добруджа, свързани с Освобождението на нашия град.

Тема: Загадките на собственото име

Дата и час на провеждане на заниманията:

30 януари от 10.30 часа

31 януари от 14.00 часа

В първата част на ателието участниците ще влязат в ролята на учени, които ще изследват собствените имена в българския език. Ще намерят отговора на въпроси като: Какво означава моето име? Често ли се среща? С какво е уникално моето име?

Във втората част ще чуят приказка с цел да научат повече за значението на името. Ще се докоснат до Йовковото творчество, в което името определя характера.

Във финалната арт минутка всеки участник ще може да изрази семантиката на своето име в багри и форми.

Февруари 2017 г.

Тема: Еликсирът на любовта

Дата и час на провеждане на заниманията:

01, 03, 20, 22 и 24 февруари от 10.30 часа

06, 08, 10, 13 и 27 февруари от 14.00 часа

Участниците ще се отправят на изследователска експедиция в Йовковото творчество - разказа "Последна радост". В първата част на ателието ще се запознаят с цветния език в литературата, а във втората ще експериментират с аромати и ще творят цветя оригами. Това ателие насърчава логическото мислене и уменията за решаване на задачи и проблеми.

Тема: Мога ли да бъда като Левски?

Дата и час на провеждане на заниманията:

14 и 15 февруари от 14.30 часа

16 и 17 февруари от 10.30 часа

По време на заниманията участниците ще могат да се дегизират като Апостола - да обуят цървули, да наметнат ямурлук, да положат клетва за вярност, да си направят свое тефтерче. Идеята е,  влизайки в образа на Левски, публиката да участва в музеен експеримент наречен съпреживяна биография.

Март 2017 г.

Тема: В Ганковото кафене

Дата и час на провеждане на заниманията:

2 март от 14.30 часа

Музейни специалисти и експерти в различни области на обществения живот ще коментират с прекрачилите прага на въображаемото кафене въпроса "Кое ни дава повод за национална гордост днес?".