Добрич и Добруджа през първата половина на 20 век

Колекция от 200 пощенски картички и снимки от първата половина на миналия век представя как е изглеждал Добрич тогава.

Добрич и Добруджа през първата половина на 20 век

В Регионална библиотека „Дора Габе” днес бе презентирана дигиталната колекция „Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на ХХ век” , включена в Европейската библиотека ЕUROPEANA. Снимките и картичките са от фонда на Регионална библиотека „Дора Габе” и Регионален исторически музей - Добрич. Подбрани са 200 изображения от над 1000.



Разработеният съвместен проект „Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на ХХ век” включва 200 записа от дигиталната колекция на двете регионални институции. Данните са качени в базата данни на ЕUROPEANA и могат да се видят от всеки, който разполага с компютър и има достъп до интернет.

Колекцията съдържа пощенски картички от цяла Добруджа - Добрич, Каварна, Калиакра, Балчик, Силистра, Тутракан, фотографии, запечатали знаменателни исторически събития, свързани с добруджанския край, както и портрети на изявени личности от културния и обществено-стопански живот на региона. 70% от съдържанието е посветено на град Добрич.

 

Тези уникални документи носят аромата и атмосферата на големите добруджански селища, душевността на техните граждани, житейската мъдрост и родолюбие на много достойни българи като Дора Габе, Йордан Йовков, Генерал Иван Колев, капитан Димитър Списаревски и други.

 

Стара къща - 1921 г.Стара къща - 1921 г. 

 

Храм "Свети Георги" в Добрич - 1921 г.Храм "Свети Георги" в Добрич - 1921 г. 

 

Алея в градския парк на Добрич през 20-те години на 20 векАлея в градския парк на Добрич през 20-те години на 20 век 

 

Центърът на Добрич през 1950 г.Центърът на Добрич през 1950 г. 

 

Град Добрич - 1960 г.Град Добрич - 1960 г. 

 

Балчик - 1941 г.Балчик - 1941 г.