Отборите от А група обмислят да създадат платен ТВ канал

Технически подготвянето на телевизия за “А” група може да стане най-рано в рамките на година - за сезон 2012-2013 г.

Отборите от А група обмислят да създадат платен ТВ канал

Революционна идея за собствен платен тв канал за излъчване на мачове от “А” група е обсъждана от родни клубове. Вариантът се е родил насред хаоса с тв правата за новия сезон, пише "Труд".

Договорът с Би Ти Ви няма да е валиден от есента, ако медията реши да не се възползва от схемата при подписването му - 2 плюс 3 години. Първите 2 сезона вече изтекоха, и то със скандал. Би Ти Ви санкционира БФС и клубовете с 1,6 милиона лева от дължимите им пари за нарушения по контракта.

На Изпълкома на БФС в четвъртък ще се обсъжда ответната реакция, а вероятно ще се стигне и до преговори с телевизията. Не е изключено при очертаващата се липса на други кандидати да предават мачовете отново Би Ти Ви да е фаворит. Нищо че двете страни се плашат със съдилища заради глобите.

Друг вариант е тв правата за следващия сезон да бъдат разпределени между две или повече телевизии, но това също може да подпали конфликт при избора на мачове за излъчване.

Собствен тв канал ще излезе скъпо на клубовете, но със солидна реклама в него инвестицията може и да се възвърне. Такъв вече имат Висшата лига на Англия, испанската Примера дивисион и спортните лиги по бейзбол и американски футбол в САЩ. Но технически подготвянето на телевизия за “А” група може да стане най-рано в рамките на година - за сезон 2012-2013 г.

Със сигурност при новия тв договор, независимо с коя медия бъде сключен, клубовете ще искат активиране на “заключения” часови пояс през уикенда. Това означава, че във фиксирано време за излъчване на “А” група никоя конкурентна телевизия няма право да предава на живо двубой от друго първенство. Коментира се това да стане между 16 и 18 ч в събота. Така ще се блокират предаванията на ранния и основните мачове от английската Висша лига.

Първенството с Димитър Бербатов, Мартин и Стилиян Петрови предизвиква най-голям интерес у запалянковците. Изискването да има такъв “заключен” час е в неговите рамки да се играят повече от 50% от мачовете в кръга (за “А” група - 5 двубоя). Така поясът вероятно трябва да е плаващ в различните месеци, защото през август, както и през февруари и март, да се играе от 16 до 18 часа ще е тежко с оглед на температурите.