Блокаж на „Антимафия” в парламента

Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси в парламента вече трета седмица остава блокирана заради липсата на председател. Цецка Цачева попари надеждите на досегашния шеф Валентин Николов да остане начело с аргументи от правилника, който забранява това.

Блокаж на „Антимафия” в парламента
Една от най-важните комисии в парламента, тази за борба с корупцията и конфликта на интереси, вече трета седмица остава блокирана.

Не е ясно и кога депутатите в нея ще заседават. Причината е, че след напускането на шефа й Валентин Николов от „Атака”, комисията остана без шеф. В сряда пък парламентът отхвърли искането на националистите лидерът им да стане председател.

Въпреки опитите на Николов да се задържи начело на комисията, шефката на парламента Цецка Цачева днес попари надеждите му.

Тя цитира парламентарния правилник, според който Николов и колегите му, които напуснаха „Атака” с него, не само не могат да са в ръководствата на комисиите, но и изобщо нямат право да са техни членове.

„След напускане на групата си депутатът губи мястото си в постоянните комисии”, каза тя и допълни, че това започва да действа след обявяването на факта на напускане в пленарна зала.

В декларация на „Атака” от парламентарната трибуна пък зам.-шефът на националистите призова парламента отново да включи в дневния ред промяната в състава на комисиите. За да се отпуши работата на антикорупционната комисия националистите трябва да излъчат нов кандидат за председател, който да бъде одобрен от мнозинството, обясниха запознати.