Обвиняват Кадафи в организирането на масови изнасилвания

Главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо заяви, че има свидетелства за това, че Муамар Кадафи е нареждал да бъдат изнасилвани стотици жени, като една от мерките за борба с въстаниците, съобщава Би Би Си.

Обвиняват Кадафи в организирането на масови изнасилвания

Изказвайки се пред ООН Окампо заяви, че насилието над жените е нов аспект от провежданите от полковник Кадафи репресии. Според думите на Главния прокурор, сега се проверява информацията, че верните на Кадафи сили за сигурност специално са получавали препарати за повишаването на потентността като „Виагра". Засега либийските власти не коментират изказването на Окампо.


През май Луис Морено-Окампо се обърна към съдиите от Международния наказателен съд с молба да бъдат издадени заповеди за арест на Кадафи, сина му Сейф ал Ислам, както и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула Сануси.

 

Прокурорът ги обвинява в извършване на престъпления срещу човечество в два аспекта- убийства и преследване на населението. Окампо смята, че върху тях пада основната отговорност за нападенията над мирните жители в началото на протестите срещу режима на Кадафи, когато се смята, че са загинали между 500 и 700 души. Информационно агенция КРОСС припомня, че Либия не признава намиращият се в Хага Международен съд.