Отборите на Найден Войнов и Шах XXI спечелиха шахматните титли при мъжете и жените

Миналогодишният шампион Найден Войнов (Видин) защити титлата си. Това стана на приключилото днес в Албена държавно отборно първенство по шахмат при мъжете.

Отборите на Найден Войнов и Шах XXI спечелиха шахматните титли при мъжете и жените

Тимът от крайдунавския град изкова успеха си още в предпоследния кръг. Тогава първенците надделяха над Локомотив (Пловдив) с 4-2 в пряк сблъсък за златните медали. Днес на видинчани им бе достатъчно да завършат наравно, за да запазят лидерството си. Те приключиха 3-3 с Абритус (Разград), след като и шестте изиграни партии между състезателите на двата отбора приключиха реми.



За шампионите тази година се състезаваха добричлията гм Момчил Николов, гм Александър Делчев, гм Владимир Георгиев, гм Владислав Неведничи, гм Деян Божков, гм Мариян Петров, фм Христо Велчев и Евтим Стефанов.

 
Сребърните отличия станаха притежание за пловдивските "железничари", а с бронзовите медали се окичиха представителите на Локомотив (София). От елита отпадат ЦСКА и Спартак Плевен XXI. Техните места заемат Виктори и Тунджа.

 

В последния кръг на "Б" група отборът от Ямбол победи с 4-2 Енергия 21 (Добрич) в пряк спор за второто място в групата, което дава промоция за елита.

 

Национален първенец при жените е отборът на Шах XXI (София), следван от Локомотив (Пловдив) и ЦСКА. На последните две места завършиха Локомотив (София) и Спартак Плевен XXI.


Призьорите бяха наградени с купи и медали.

 

В държавните отборни първенства за мъже и жени - "А" и "Б" групи, участваха 194 състезатели и състезателки. Между тях 25 международни гросмайстори и 30 международни майстори.

 

От пресцентъра на Албена обявиха още, че от 25 юни до 3 юли в курорта ще се проведе международен турнир по шахмат с награден фонд 40 хиляди евро. В момента в комплекса тече детската шахматна академия "Интелекти", а от 10 до 21 септември се очакват 1200 души на европейското първенство по шахмат при младежите.