Община Добрич: Всички резитби се извършват по искане на граждани и след извършена експертна оценка

Във връзка с постъпили запитвания относно извършването на резитби на дървета, Община град Добрич информира, че всички резитби се извършват по искане на граждани и след извършена експертна оценка.

Община Добрич: Всички резитби се извършват по искане на граждани и след извършена експертна оценка

Резитбите са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите и др. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост.

Зимата е период на покой за растенията. В този период се извършва т. нар. скелетна резитба - с премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата. След такава резитба, повечето видове, използвани в озеленяването на града ни, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане. Това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите и ясените и други видове дървета.

По улица „Витоша” липите бяха скелетно изрязани преди 2-3 години. В момента дърветата имат нови, безопасни корони и нито едно не е загинало. Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали, но това е само психологически ефект.

Дърветата в градска среда, особено тези по тротоарите, трябва да бъдат във вид, форма, височина, дебелина и пр. такива, че да подобряват жизнената среда на хората, а не да я влошават или да я правят опасна. Община град Добрич не разполага с нужния ресурс да се справи с разрушените от корените настилки и неизползваемите заради дебелината на стволовете тротоари. Обезопасяването на короните е напълно постижимо с наличния към момента персонал и техника.



Скелетната резитба се извършва по протежение на цяла улица, защото така тя запазва хомогенен вид, всички млади корони ще се развият едновременно и силуетът й ще бъде добре структуриран. Такава организация е много по-ефективна от поетапното кастрене на единични дървета.

В графика за скелетни резитби за този есенно-зимен сезон са още улиците "Хан Крум" и "Георги Бенковски", като след допълнителна преценка могат да бъдат включени и други.

Средната възраст на насажденията, особено в централната градска част, надвишава 45 години. За дърветата, растящи в природна среда това е възраст на разцвет, но за тези в градска среда, подложени на много стресови фактори, в тази възраст деградацията започва да взема превес. За разлика от дърветата в природата – било то в горите или в защитените територии, градските им „братовчеди” не могат да бъдат оставяни да се развиват безконтролно и необезпокоявано във времето и пространството. В следващите 10-20 години голяма част от сега съществуващите дървета трябва или да бъдат подменени с нови, или да бъдат поддържани така, че най-безконфликтно да взаимодействат с останалите системи на градската среда. Целта е да й влияят само положително.