Децата на иракските мигранти ще посрещнат Коледа в Добрич

Иракските деца, настанени в Добрич, ритат топка заедно с българските - адаптирали са се бързо и са доволни от условията тук, но тъгуват за родителите си

Децата на иракските мигранти ще посрещнат Коледа в Добрич

Децата на нелегалните мигранти, заловени край Ген. Тошево ще прекарат и Коледните празници в Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Светлина“ и „Тийнейджър“, в Добрич. 8 деца от 3 до 15 години – 5 момичета и 3 момчета от иракски произход са поверени на грижите на социалните, докато родителите им изчакват в ареста присъдите си за нелегално влизане в страната ни.



Очаква се делото срещу възрастните общо 36 заловени на наша и на румънска територия мъже и жени да бъде гледано преди нова година в Районен съд – Ген. Тошево. Дотогава децата им ще пребивават в ЦНСТ в областния град. Те са настанени в центъра от 12 декември с прокурорско нареждане, след обстоен мед. преглед в болницата.

Иракските деца много бързо се адаптират в средата и вече се забавляват с останалите домуващи тук. Вткорият работен език на социалните педагози е английският, но временно настанените деца не го владеят. Разговарят на турски, като основен преводач им е дете от центъра. Директорът на ЦНСТ Миглена Георгиева споделя, че дарителите носят коледни подаръци на всички, въпреки, че временно настанените деца не желаят да се включат в тържествата. Храната им е съобразена с религиозните им забрани. Тези различия обаче, не пречат на българските и иракските деца да се чувстват добре заедно. Пример за това е най-малката гостенка – Сара, която се е и адаптирала най-бързо.

Припомнаме, че децата и техните родители са заловени на територията на община Тошево, но там няма условия за пребиваването им, затова са пренасочени към Добрич.

36 нелегални мигранти са на територията на областите Добрич и Варна. 15 иракчанки са в ареста в Добрич, иракчаните са в следствения арест във Варна. Осем от тях са задържани на 8 декември в района на село Росица, община Генерал Тошево. 17 са заловени в Румъния и върнати обратно в България на 10 декември. Сред задържаните има и 11 деца на възраст от 1 до 14 години. Групата от 36 иракчани, с изключение на двама, е успяла да напусне бежанския лагер в Харманли. Някои от възрастните иракчани са без документи, както и всички деца.