Наградиха най-добрите спортисти, отбори, деца таланти и атлети с увреждания на Добрич за годината

Борецът Драгомир Стойчев е спортист номер 1 на града ни за годината, ВК Добруджа 07 бе отличен за най-добър отбор, шахматистът Момчил Петков спечели в новата категория за млади таланти.

Наградиха най-добрите спортисти, отбори, деца таланти и атлети с увреждания на Добрич за годината

По традиция в края на годината Община Добрич отличи най-добрите спортисти и отбори. Стилната церемония се проведе в зала УСШ.



Заместник-кметът Росица Йорданова връчи наградите на десетте най-добри спортисти на Добрич за 2016-та и трите най-добри отбора.


Първи в класацията е борецът Драгомир Стойчев с треньор Петър Петров. Спортист номер 1 на Добрич за годината е състезател на клуб "Добруджански юнак", национален състезател, шампион на България, трети на олимпийската квалификация, девети на европейското първенство.


Драго Стойчев сподели, че да бъде избран за най-добър спортист на Добрич е била една от мечтите му и е много щастлив, че тя се е осъществила. Амбициите му в спорта от догодина ще са насочени основно в треньорската работа в клуб "Добруджански юнак" и спортното училище в Добрич. Той иска градът ни да стане основен център за развитие на този спорт в страната и негови възпитаници да стигнат до участие на олимпиада. Драгомир Стойчев не слага напълно край на своята активна спортна кариера, но вече ще участва само на републиканските първенства на България.


Второто място е за Даяна Димитрова. 16-годишната добричлийка стана първа на Европейското първенство по вдигане на тежести за състезателки до 17 години в категория до 44 кг., като постави европейски рекорд на изтласкване. През тази година състезателката на СКВТ "Добрич" спечели титлите на държавното лично и отборно първенство за жени до 48 кг.



Топреализаторът на Добруджа 07 Жулиен Георгиев е трети в класацията за спортист на Добрич. През тази година волейболистът стана шампион на България, игра финал за купата, записа победа в Шампионската лига, бе основен играч на националния отбор за волейболисти до 23 години.



В десятката следват Пеньо Пенев от карате клуб "Самурай", Радосвета Симеонова от СКЛА "Добруджа - 99", капитанът на ХК Добруджа Илиян Илиев, Йордан Атанасов от СКВТ "Добрич", Юндер Бейтула от СКВТ "Добруджа", гюлетласкачът Галин Костадинов от СКЛА "Добрич" и боксьорката Аслахан Мехмедова от БК "Добруджа".


За трети пореден път мъжкият състав на ВК Добруджа 07 бе определен за отбор на годината в Добрич. Волейболният отбор заслужи първото място в класацията след историческата първа титла, финала за купата на България, дебюта в Шампионската лига и победата в нея над холандския първенец Абиант Ликургус (Грьонинген).


Втори в класацита е мъжкият отбор на ХК Добруджа. Жълто-зелените спечелиха бронзовите медали в мъжката А хандбална група, класираха се трети за купата на България и записаха рекордно 12-то поредно участие в евротурнирите.


Третото място е за мъжете на карате клуб Самурай - шампиони от държавните първенства на ката.


За първи път тази година бяха отличени и спортните таланти на Добрич. Първи в тази класация е шахматистът Момчил Петков от клуб "Енергия 21" с треньор Тодор Спиров Тодоров. Момчил е шампион на България и на Европейския съюз за деца до 12 години, бронзов медалист от световното първенство за ученици до 11. Следва Тулчан Мехмед от карате клуб "Самурай" - европейски шампион за деца до 12 години, първи на ката в България индивидуално и отборно. Трети е Стилиян Иванов от СКВТ "Добрич" - шампион на България и пети на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети до 15 години, като в движението изхвърляне стана втори. Те бяха наградени от председателя на спортната комисия към общинския съвет Младен Матеев. От фирма "Изида" бяха осигурени парични премии от по 150 лева за всички 10 номинирани в тази категория деца. Грамоти получиха Кристиян Димитров - борба, Ашкън Исмаил Алим - бокс, Димитър Янков - вдигане на тежести, Селин Ахмед - лека атлетика, Данаил Иванов - карате, Максим Михайлов и Станислава Сарандева - плуване.


Наградени бяха и спортистите с увреждания, постигнали успехи през тази година - световният шампион по борба за състезатели с увреден слух Панайот Димитров, Милена Тодорова - 13-та на параолимпийските игри в Рио в дисциплината спортна стрелба, Олег Темелков - плуване и вдигане на тежести, Петър Янаков - спортна стрелба, Васил Радков - тенис на маса, Мустафа Мехмедалиев и Ивелин Милев - канадска борба.