Даяна Димитрова за втори път е спортист на годината в училището за шампиони в Добрич

През миналата година тя раздели първото място с равни точки с бореца Панайот Димитрова, а през тази еднолично зае лидерската позиция.

Даяна Димитрова за втори път е спортист на годината в училището за шампиони в Добрич



Най-добре представилите се през годината ученици на Спортно училище "Георги Стойков Раковски" бяха наградени днес за успехите си. Учители, треньори, президенти на клубове и спортни журналисти определиха чрез гласуване десетте най-добри спортисти и трите най-добри отбора в училището за шампиони в Добрич.


2016-та бе много успешна за спортното училище в Добрич. Възпитаниците му спечелиха общо 102 медала от международни и държавни първенства по бокс, борба, вдигане на тежести, лека атлетика и хандбал, включително 2 златни от световно, златен и бронзов от европейско. 

Преизпълнихме нашия девиз "Всеки ученик с медал", отбеляза в своето слово директорът Николай Дяков. Радващо е, че блясъкът им тази година е много по-силен, добави той.

Равносметката от държавните първенства е 25 златни, 23 сребърни и 50 бронзови отличия. Отделно учениците спечелиха още 75 медала от турнири в България и чужбина.


Водещ на церемонията бе спортист номер 1 на Добрич за годината Драгомир Стойчев, който от тази есен е треньор по борба в клуб "Добруджански юнак" и в спортното училище.


Официални гости на тържественото награждаване на най-добрите спортисти на училище "Г. С. Раковски" бяха заместник-кметът на Община град Добрич Росица Йорданова и общинският съветник Георги Друмев, който е заместник-председател на спортната комисия. С поздравителни адреси ученици и учители бяха поздравени от кмета Йордан Йорданов и областния управител Детелина Николова.


Най-добрите спортисти бяха наградени от директора на училището Николай Дяков. Награди имаше и за треньорите на призьорите.


Първото място в класацията за спортист на годината спечели Даяна Димитрова от 10 А клас с 224 точки. 16-годишната добричлийка зае първото място на Европейското първенство по вдигане на тежести за състезателки до 17 години в категория до 44 кг., като постави европейски рекорд на изтласкване. През тази година състезателката на СКВТ "Добрич" спечели титлите на държавното лично и отборно първенство за жени до 48 кг. Нейн треньор е Божидар Божилов.


Със 181 точки на второ място е борецът Панайот Димитров от 11 А с треньор Петър Петров. През тази година той стана световен шампион за кадети с увреден слух и в двата стила - свободен и класически, при състезателите до 50 кг. Панайот Димитров спечели и първото място на първенството на България за кадети до 46 кг.


Трети е колоездачът Янис Маринов, четвърти е тежкоатлетът Йордан Атанасов, а на пето място са класирани хандбалистите Михаил Нейчев и Красен Крайчев. Шестото място си разделят Кольо Атанасов Димитров и Виктория Емилова Трайкова - състезатели по бокс.


Братята Димитър и Ангел Янкови поделят седмата позиция с равни точки. Те са републикански шампиони по вдигане на тежести.


Осмото място е за борците Йовчо Георгиев и Кристиан Димитров.


Девети е колоездачът Цветомир Атанасов Бончев, а десети - лекоатлетът Денис Атанасов.


Отбор на годината в училището за шампиони са юношите младша възраст на колоездачен клуб "Добрич - 1905" с треньор Радил Радилов. Следват младежите на боксов клуб "Добруджа" и хандбалистите до 19 години на Добруджа.


Бяха връчени и поощрителни награди на Женя Стоянова - волейбол, Кристиян Шопов - плуване, Георги Георгиев - футбол и Тодорка Славова - художествена гимнастика. За откритие на годината е определена Бурчин Мехмед - състезателка по борба свободен стил.


Грамота за най-атрактивен отбор получи клубът по художествена гимнастика "Мик - Гергана".


За първи път бе връчена и специалната награда на директора на училището за най-голяма активност в тренировъчния и учебния процес. Тя бе присъдена на отбора по борба "Добруджански юнак".