Талевци отбелязаха Международния ден на доброволчеството

Ученици и преподаватели днес отбелязваха Международния ден на доброволчеството с множество разнообразни и атрактивни инициативи. За първи път денят се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Талевци отбелязаха Международния ден на доброволчеството

Петокласниците от СУ "Димитър Талев" - Добрич, най-младите доброволци от училището, поканиха в презентационната зала на училището предучилищната подготвителна група. По време на срещата децата чуха приказката "Котаракът наставник" и се запознаха с техниката за разказване на истории камишибай. Инициативата е и част от стратегията на училището за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността сред учениците. Малките доброволци посветиха своето време да покажат на най-малките талевци вълшебния свят на приказните герои.




Десетокласничката Виктория, която е доброволец към фондация "Ръка за помощ" и председател на Училищния ученически съвет, проведе беседа с учениците от V клас за мисията на доброволците. Тя разказа за опита си в различни инициативи и срещи с хора в неравностойно положение. Отговори на въпросите им "Какво е доброволчество?", "Защо да станем доброволци?", "Какви доброволчески инициативи може да организираме в училище или населеното си място?". Емоционалният ѝ разказ насърчи присъстващите и някои от тях пожелаха също да се присъединят към различни доброволчески дейности.


Доброволци от осми и десети клас на БМЧК към СУ "Димитър Талев" изнесоха презентация  пред ученици от прогимназиален етап "Бъди модерен - храни се здравословно!" - за здравословния начин на живот и здравословното хранене. Гоподинка Андонова - преподавател по география и ръководителка на доброволците в училището говори за изсичането на горите, опазването на природата и заплахите, които застрашават екосистемата. В края учениците получиха стикер с девиза на  училището "Да направим заедно света по-добър и по-красив".