Нови отоплителни инсталации в ДГ "Слънчице" и Комплекс за социални услуги

Те бяха открити днес от кмета Йордан Йорданов.

Нови отоплителни инсталации в ДГ "Слънчице" и Комплекс за социални услуги



В Комплекс за социални услуги - град Добрич днес се проведе официалната церемония за откриване на обекти по проект "Енергийна ефективност в отоплителните инсталации на ЦДГ "Слънчице" и Комплекс за социални услуги" по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от "Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство" 2009-2014. Общата стойност на проекта е 415 000 лева - 100% безвъзмездна финансова помощ. Партньор на Община град Добрич в изпълнението на проекта е Norsk Energy – Осло, Норвегия - организация със 100-годишен опит, която участва с експертен обмен, консултанска дейност, обучения.



Основната дейност на проекта е ремонт и оптимизиране на отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер – Детска градина №10 "Слънчице" и Комплекс за социални услуги, който включва Дневен център за възрастни с увреждания, Център за деца с увреждания, Център за социална интеграция и рехабилитация и 2 защитени жилища. В детската градина са извършени подмяна на котел на газово и течно гориво, изграждане на нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация. В комплекса за социални услуги е извършено отпимизиране на отоплителната инсталация. С реализацията на проекта е повишен комфортът на обитаване в сградите, при намалени разходи на енергия за отопление и респективно спестено количество въглеродни емисии. Спестената енергия годишно ще бъде около 170 MWh, което ще доведе до по-малко разходи в размер на 25 800 лева на година.

Много е хубаво, когато горовим за европейско финансиране, още по-хубаво е когато говорим за адекватно и своевременно усвояване на европейските средства, заяви кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов при откриването. Днес тук откриваме нещо наистина положително за нашия град, смята той. Кметът поздрави екипа, реализирал проекта. Надявам се в следващите месеци и години да видим още по-бързо и адекватно изразходване на европейските средства на местно ниво, без значение от ситуацията на национално ниво и в Европа тези пари трябва да стигат до хората по адекватен начин, заяви кметът Йордан Йорданов.