Деян Давидов - годишен шампион на България по офроуд, Атанас Новачев и Ясен Денев - първи в Русе

В Русе екипажът Атанас Новачев/Ясен Денев спечели първо място в клас Рали рейд Опън, а Тихомир Тодоров/Деян Давидов - в клас Трофи.
Снимки: Даниела Борисова и Веселин Русев

Деян Давидов - годишен шампион на България по офроуд, Атанас Новачев и Ясен Денев - първи в Русе


В Русе се проведе офроуд състезание „Networx Offroad 2016 - Rally & Trophy” като домакин бе офроуд клуб "Русе 4х4". Състезанието беше последен кръг от Националните офроуд шампионат и Bulgaria Trophy Challenge 2016. Офоруд надпреварата се проведе в много разнообразни класове: Рали рейд, Трофи, Рали рейд-АTV. Състезанието е едно от малкото, на които организацията е перфектна, затова и участниците тази година бяха много в отделните класове - над 45 екипажа. В клас Рали рейд имаше двама предтавители от Добрич: Атанас Спиридонов/Валентин Георгиев, които поради повреда не успяха да продължат в последния ден и Атанас Новачев/Ясен Денев с Нисан Патрол, които успяха да спечелят първо място в Рали рейд Опън. Най-много на брой бяха участниците в клас Трофи, като в него участва и смесен екипаж Тихомир Тодоров (Варна)/Деян Давидов (Добрич) с Нисан Патрол, като се бориха за първото място в годишното класиране, където изоставаха с две точки от първия.

Първият ден трасето беше с дължина 70 км. като теренът беше разнообразен - от дълги черни магистрали до гориста местност, където екипажите показваха умения в превземането на трудни терени. Екипажът Тихомир Тодоров (Варна)/Деян Давидов (Добрич) беше с голяма преднина до половината на трасето, но непредвидено закъсване ги забави с около 30 мин. и преднината им се стопи. С помоща на друг екипаж, който прояви феър плей, те успяха да продължат по трасето, но за съжаление бяха изгубили доста време и за деня бяха втори в класирането на 30 мин. след първия.

Втория ден организаторите бяха предоставили трасе от 80 км., по-голямата част от него беше силно пресечен терен с трудна навигация и ниска скорост. Не липсваха и дългите черни русенски магистрали, където на места скороста беше над 140 км./ч. Имаше 4 екстремни участаци, където екипажите показваха майсторско каране и работа в екип: автомобил, пилот, навигатор и оборудване. Екипажът Тихомир Тодоров/Деян Давидов беше от най-бързите, които преодоляха всички трудни места и на финала бяха наваксали изоставането от първия ден, като дори прибавиха 20 мин. преднина.

Третият ден беше за финал на състезанието - 8 км. по навигация и за старт/финал затворено трасе по ленти, за да може и публиката да се наслади на атомосферата от състезанието. За третия ден Тихомир Тодоров и Деян Давидов финишираха 5-ти по време, но преднината, която имаха бе напълно достатъчна за първото място в клас Трофи. С победата в Русе те се изкачиха на първо място в годишната класация и спечелиха годишното класиране в Bulgaria Trophy Challenge 2016 - верига състезания, в която участваха над 20 екипажа.