Кметът на община Каварна се срещна с представители на японската корпoрация Sojitz

Кметът на община Каварна Нина Ставрева проведе разговор с представители на японската корпорация Sojitz, която е взела решение да инвестира в нашата страна 32-35 милиона долара в проект за произдодсвто на „Утаен Силициев Двуокис“, който намира приложение в редица отрасли - в производстото на автомобилни гуми, козметика, хатрия и бои.

Кметът на община Каварна се срещна с представители на японската корпoрация Sojitz

Основната причина за избора на България е наличието на всички необходими суровини с  много добро качество, като кварцов пясък, калцирана сода, сярна киселина, повечето в близост до Кварна. 



Основните изисквания за избор на терен са - 50 дка площ, удобен достъп по пристанище, до пътища, природен газ/20 милиона куб.метра/год, подпочвена вода, ел.енергия, възможност за устване на отпадналата вода на законно регламентирано, отдалечено от бряга място в морето.

Отпадните води са напълно безвредни. Температурата на водата на изхода е 30 градуса и може да се използва за оранжерийно производство.

Ползите от този проект са – разкриване на 60-70 работни места, перспективи за нови инвестиции в различните области в туризма.

Корпорация Sojitz има оборот от 60 милиарда долара годишно и значителни инвестиционни проекти по целия свят, но за България това ще бъде първият.